Кметът Азис ще търси нова среща с премиера за свлачищата

„Моите очаквания за отпускане на средства от Междуведомствената комисия за преодоляване на щетите от бедствието бяха много по-големи отколкото Междуведомствената комисия взе като решение според своите възможности. За наше щастие очакванията да бъдем подкрепени финансово за свлачищата в кв. Веселчане, се сбъднаха. Приети бяха и другите по-малки разходи, които са направени по време на бедствието от гледна точка на разчистване на пътища” , заяви днес пред журналисти кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
По думите му обаче големия проблем остава, а той е свързан с финансиране на спешни мерки за свлачищата в селата Сипей и Енчец.
„Към този момент 4 от къщите в село Сипей са с предписание от геолога да бъдат напуснати от собствениците, а други 6 са вече с напуквания по разлома, който се наблюдава. Ако първоначално свлачището в Сипей беше на площ от 19 декара, сега те вече са над 30. В село Енчец големия проблем е, че има един разлом, който започва от незнайно къде и отива също незнайно къде, за което ще се произнесат геолозите”, каза кметът инж. Азис.
По думите му е необходима спешна намеса на държавата, защото проблемът със свлачищата не е по силите на нито една община.
„Тук е важно да се посочи, че ние поставяме на първо място живота и сигурността на хората в Кърджали. Не познавам правителство, човек, държавник, който да обърне гръб на един проблем, който касае реално, всеки ден, живота на хората в страната”, коментира градоначалникът.
Той обяви, че на 6 и 7 април очаква екип от МГУ, който да направи оглед на свлачищата в селата Сипей, Енчец, Пропаст и кв. Веселчане. „На базата на констатациите от този оглед в следващите дни и седмици ще търся среща с премиера Борисов.
Вече имахме с колеги участие в заседание на МС. Към настоящия момент аз не виждам реални стъпки и някаква степен на готовност за предприемане на онези действия, които да спрат свлачищните процеси и да решат проблема”, каза кметът на Кърджали.
Той засегна и въпросът с разрушената подпорна стена на гребната база на Енчец „За нея сме направили среща с представители на Министерството на младежта и спорта за общ проект, тъй като свлачището засяга както имота на министерството, така и общинския път. Тук въпросът е защо бе разрушена подпорната стена на гребната база. По неофициална информация от геолози разрушаването на подпорната стена е дало своето отражение за разрушаването на пътя. Ще изпратя писмо до ДНСК и чрез областния управител, за да се потърси възможност да не се доразрушава тази стена, а напротив – сега пък трябва да се доизгради, за да може да спасим пътя”, коментира още инж. Хасан Азис.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини