Хасан Азис: Искаме Кърджали да продължава да се развива

Кметът на Кърджали инж.Хасан Азис управлява града вече трети мандат. Под негово ръководство общината успешно реализира проекти, които са финансирани от Европейски фондове. По този показател Кърджали е в челната тройка на страната. В интервю пред Kmeta.bg, инж.Хасан Азис споделя, че целта на управлението му е да се подобрят условията на живот на местните жители, а Кърджали да стане привлекателна дестинация за туристи.

- Г-н Азис, преди дни в Кърджали се проведе първи общоградски курбан. Как се роди идеята за него ?

- Общият курбан в градска среда е не само първи за Кърджали, но и за страната. Представители на двете етнически общности пожелаха да отправят заедно молитва за здраве на всички жители. Курбан се прави и при християните, и при мюсюлманите. Той можеше да бъде отделно в църквата и отделно в джамията. Искам да подчертая, че идеята дойте от хората, от техните многократни молби. Същото предложение чух и от енорийския свещеник отец Петър, и от районния мюфтия Бейхан Мехмед. И най-естествено беше да се организира общоградски курбан. А поводът е увеличилите се през последните месеци случаи на катастрофи с нашенци, природните бедствия, свлачища, които нанесоха много сериозни щети на инфраструктурата и най-вече на домове на жители от общината. Вероятно курбанът ще стане ежегоден.Добре е хората да се събират и да отравят молитва за общото ни здраве, за общото ни щастие и за общия ни дом Кърджали.

- Какви други прояви за събиране на хората от различни етноси се провеждат в града и общината ?

- Вече 10 години на пазара в Кърджали отбелязваме деня Ашуре. Смисълът на този ден е, че както живеем заедно хора от различни етноси и религии, така заедно да споделяме най – истинските човешки радости. За тези години над 45 хиляди родопчани са опитали от ашурето, а денят се превръща в символ на общия празник на кърджалийци.
През 2013 г. бе учредена наградата "Мултикултурният човек" в рамките на Инициативата "Мултикултурният град". Призът се връчва на кърджалиец за принос в развитието на интеркултурния диалог и за разширяване разбирането за иновация в този контекст. Кърджали е домакин на много различни фестивали, на които си дават среща хора на изкуството. Един от тях „Кърджали – столица на толерантността” има особен смисъл. С него искаме да покажем, че културата на отделните етноси в България представлява пъстър букет, който е част от националната култура.Тук сме посрещали фолклорни ансамбли, представящи българската, турската, ромската, арменската, татарската и каракачанската общности у нас. Празникът на терлика около 6 септември всяка година събира в Дъждовница творци от различни балкански страни и университети, старото училище в това малко село край Кърджали се превръща в артцентър на млади поети, художници, фотографи, музиканти. Вече 15 години продължава и Международният фестивал „Перперикон”. Опознаване културата на различните етноси започва още при най – малките в детските градини, продължава и при по – големите в училище. Чрез изкуството, което е най-прекия мост между хората, децата се запознават с традициите, свързани с Коледа, Байрям, Великден, Гергьовден.

- Кои са проектите, които приключват до края на този мандат ? Какви бяха приоритетите ?

- За нас приоритет е грижата за хората. Искаме Кърджали да продължава да се развива и бъде носител на нещо, което обединява хората и да става все по - добро място за живеене. 
Завършваме един от мащабните проекти, свързани с „Водния цикъл” и изграждане ан Пречиствателна станция по ОП „Околна среда” за 70 млн. лв.Приключи строителството на третата част от най – големия парк „Арпезос – Север”. Така в центъра на града вече има над 200 дка паркова площ за близо 12 млн. лв. по ОПРР. Седем училища и детски градини в града и селата бяха обновени по проект за енергийна ефективност за близо 3 млн лв. Около 4 млн. лв. са вложени за развитие на устойчив туристически продукт по проект „Перперикон –дом на богове и хора”. Общината провежда активна социална политика.Приключи строителството на 3 центъра от семеен тип и едно защитено жилище за 2,4 млн. лв. по ОПРР.
В момента се работи по Регионалното депо за отпадъци-първи етап за 6 млн.лв.от МОСВ. В селата Бойно и Черешица се реализираха проекти за изграждане и реконструкция на канализационна мрежа и водопроводи. Продължаваме с газификацията на града.
В момента правим всичко възможно кърджалийци да се възползват от Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради и вече 19 блока са одобрени за саниране. 

- Каква е общата стойност са проектите през последните години ?

- За последните години реализираните проекти са за 120 млн лв. по различни програми. Община Кърджали е в първата тройка в страната по брой проекти, финансирани по европейски програми. Това, което ни носи удовлетворение, от една страна, е че сме осигурили на всеки жител инвестиция за около 1 200 лв. От друга, общината съдейства да бъдат разкрити 1800- 2000 работни места чрез т. нар. „инвестиции на зелено”. Най -голяма е тази вложена за изграждането на трети корпус на завод „Теклас”. Дейностите по различните европроекти също създават заетост на хората.

- Кой е най – големият проблем в общината, който не търпи отлагане ?

- Проблеми винаги има за решаване. Несъмнено този, който се очертава като много сериозен е свързан със свлачищата. Кърджали в момента е най – големият свлачищен район в страната. Проливните дъждове и снежното бедствие нанесоха много щети на инфраструктурата, но в няколко населени места буквално свлачищата „погълнаха” домове на хората. В Сипей, Невестино, Енчец общо 6 къщи са срутени, над 20 са с конструктивни изменения, което застрашава живота на собствениците. За пострадалите сме осигурили места, където временно могат да живеят. След оглед на засегнатите обекти експерти на МГУ посъветваха, че решението е предприемане на спешни укрепителни мерки. Това, разбира се, не е по възможностите на една община, затова търсим съдействие от държавата за осигуряване на финансов ресурс от няколко милиона лева.

- Предстои откриването на третата част на парк „Арпезос –Север”. Какво предвижда още доизграждането на този „зелен проект” на най- големия парк в България?

- С реализирането на този проект Кърджали се превръща в най-зеления град на България с най-голямата паркова зона в централната част на града с площ вече от над 200 дка. Чрез него се оформя пространството на идеалния център, като се обогатява с едно прекрасно място за почивка, за свободното време и за организиране на различни прояви. Специално третата част на парка даде възможност да се отвори връзката между най – големия кв.„Възрожденци и района на Пазара в старата градска част.На площ от 70 дка са изградени комбинирани игрища за хандбал и баскетбол с мобилни баскетболни кошове, игрище за волейбол и бадмингтон с трибуни за зрители, площадка за фитнес на открито, велоалеи.
Амбицията ни е цялостното изграждане на парк„Арпезос-Север” да продължи с оформяне на атракционна част „Кърджали ленд” в крайбрежната зона на река Арда. Така ще привлечем гости и туристи не само от съседните области Смолян и Хасково, но и от Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, а защо не от Алесандруполис, Комотини и Ксанти и Алесандруполис. Техническите проекти са готови, както и за пешеходния мост, който ще свърза първа и втора част на парк ”Арпезос –Север”, предвидено е строителство и на амфитеатър, но за всичко това търсим финансираме по различни програми.

- Миналата година стартираха важни проекти в сферата на спорта. Кои са те?

- Наистина 2014 бе година на спорта, но усилията за модернизиране на базата продължава и през тази. Кърджали се очертава като център на плажния волейбол в страната, градът няколко пъти е домакин и на офроуд състезание.Подписани бяха договори с ММС и стартираха проекти за ремонт и изграждане на спортни обекти за 4,6 млн.лв.,които не се ремонтирани през последните 20 и повече години. Това са закрития плувен басейн „Арпезос” и стадион „Дружба”. Изграждат се и многофункционални спортни площадки в пет населени места.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини