В Кърджали програмата за развитие на селските райони с най-голям интерес

Всеки трети, посетил Областния информационен център в Кърджали, се интересува от новите схеми за финансиране по ОП „Развитие на селските райони“, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Търсенето на актуална информация към усвояването на европейските средства от новия програмен период 2014-2020 г. нараства с бързи темпове, заяви ръководителят на центъра Дора Христова. Най-голям е интересът към социалните услуги – 41% , реализирането на парите от ЕС да става в инфраструктурни обекти е посочено като приоритет за 30%, а останалите 29% разчитат предимно на програмата за развитие на човешките ресурси. Това са резултатите от анкета на центъра, обхванала близо 300 души в региона в рамките на два месеца. Организацията работи вече трета година и стана разпознаваема и докато в началото от възможността за консултация с експерти се възползваха не повече от 700-800 души, то сега за първите 5 месеца интерес към центъра, европейските средства и оперативните програми на ЕС проявиха 1 217 човека, отбеляза Дора Христова. Според нея обаче бизнесът се отнася доста резервирано към разработването на проекти заради тежките процедури и бюрокрацията, както и поради убеждението, че проект се печели само с партийна протекция. Прави се всичко за облекчаване на кандидатстването, това вече може да става и по електронен път, което ще елиминира подмяната на документи, създават се условия за трикратно внасяне на проекти в рамките на една година за онези, които са пропуснали някой от сроковете, оптимистично уточни тя.

Кметът на Кърджали Хасан Азис, който също беше в инфоцентъра обаче коментира, че европейските средства, с които ще разполагат общините в новия планов период, са разпределени без ясни критерии и методика. „Кърджали попада в третата група и през целия период ще разполага едва с 21 млн.лева, а ние имаме готови проекти за над 100 млн.лева. Наложи се да ги редуцираме до сумата от 40 млн.лева, сега отново трябва се свием до въпросните 21 млн.лева. Какво са тези средства за една община до 2020 г., така сме поставени пред риска дори тях да не успеем да усвоим“, коментира кметът. Неяснотите по разпределението на европейските средства са провокирали сдружението на общините /НСОРБ/ да поиска подробни отговори от МРРБ. 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини