Кампанията „Походът на книгите” продължава

Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис изненада вчера децата от ОДЗ „Райна Княгиня” в кв. Възрожденци като влезе в ролята на разказвач на приказки. Така той стана част от инициативите, организирани от Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров” Кърджали по повод 2 април - Международния ден на детската книга и 23 април Международния ден на книгата и авторското право и стартиралата четвърта национална кампания „Походът на книгите”.
Децата посрещнаха с радост неочаквания гост, а заедно с него бяха и зам. -кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова и експертите Венета Бошняшка и Димитър Ганев. Инж. Азис поздрави малчуганите и с книга в ръка, седна в стола на разказвача, за да прочете една от най-хубавите приказки на Андерсен „Грозното патенце”. Изборът му на приказка не бе случаен. Няма съмнение, че „Грозното патенце” е един от бисерите на световната литература, който никога няма да загуби блясъка си, няма да спре да вълнува малки и големи. Така се и оказа. Още с първите му думи, затихнаха детските гласове и освен разказвача в залата се чуваше само тиха мелодия, оформяща изцяло картината рисувана от него. В края децата бурно аплодираха мъдрата приказка на Андерсен, а от нея те бяха научили, че доброто винаги побеждава.
След края на приказката кметът благодари на децата и им пожела да се научат да четат по-бързо, да обичат приказките и книгите и като пораснат да сбъднат мечтите си. Той подари илюстровани детски книжки на малчуганите, а директорката Красимира Калинова върна жеста, като му поднесе оформени в книжка 15 незабравими цитати от „Малкия принц” на Екзюпери.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини