Сериен килър от Кърджали би Жоро-Павето по убийства

Недялко Димитров – Момата е роден на 9 февруари, 1966-та година в гр. Кърджали. Официално в свидетелството му за раждане е вписана само майката, а бащата е неизвестен. Като юноша тренира 3 години щанги и е сред най-твърдия контингент на детските педагогически стаи и ТВУ – тата.

 Най-ужасяващият сериен килър в новата история на България Недялко Димитров-Момата отнесе още една присъда за убийство, научи "България Днес". От Старозагорския окръжен съд той е получил 14 години за екзекуция, въпреки че по-рано за същото престъпление му бяха присъдени 30 години.

Рецидивистът, който е осъден за 5 покушения, но според разследващите в биографията му има поне още толкова, всъщност ще остане в затвора до живот. Причината е, че 14-те години за разстрела на Баньо Банев от гълъбовското село Мусачево се кумулират с другите присъди на Момата. Него Момата гръмва през 2008 г. с "Браунинг", защото разбрал, че е получил голяма сума пари от продажба на земя. Със същия пистолет по-късно застрелва семейство. Шест дни след смъртта на Банев гръмва и друг човек.
За екзекуцията в Мусачево серийният убиец, който сам се определя като "ангел на възмездието" и обяснява, че отнемането на човешки живот е нещо средно между хоби и работа, ще трябва да плати и 4100 лв. съдебни разходи. Държавата няма да получи и лев от тези пари, тъй като Момата лежи в старозагорския пандиз и няма имущество. До края на март килърът може да обжалва решението пред Апелативния съд в Пловдив. Почти сигурно той ще го направи, тъй като, за да присъства на заседанията, макар с пранги, ще може да се раздвижва извън стените на затвора. За делото за убийството на Банев Момата също е бил конвоиран при жестоки мерки за сигурност. Той сам си осигури възможността да посещава Темида, след като обжалва предишната си присъда за същото убийство. Преди две години Старозагорският окръжен съд му даде 30 години затвор, но общото наказание и тогава бе решетки до живот без право на замяна. Недялко поиска по-ниска присъда. Мотивът му бе, че фактическата обстановка е изградена изцяло на неговите показания и прокуратурата не успяла да докаже разказа му. Апелативните магистрати се съобразиха с жалбата и върнаха делото за ново разглеждане.
Освен до съдебните зали килърът е известен и с това, че периодично си осигурява разходки сред природата. На няколко пъти той съобщава на разследващите, че иска да покаже къде е заровил труповете на други свои жертви, и полицаи го конвоират до съответните места. Понякога ченгетата изравят кости, друг път сигналите са фалшиви.

Успя да избяга от килията

Недялко Момата през 2009 г. бе на косъм от свободата, след като успя като на филм да пробие стената на килията си. Единственият инструмент, който използвал, била лъжица, която преди време тайно скрил от охраната. Цялата организация се оказва безсмислена, след като затворникът бил заловен пред металната решетка в края на коридора. Ако бе успял да се сети да се вмъкне в някоя от стаите на разследващите полицаи, а оттам да скочи през прозореца, досега серийният убиец можеше да е на свобода.

Източник: http://www.trud.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини