Орешарски: Протестиращите сами донасяха информация

Нямаше за какво да подслушваме протестиращите, една част от тях донасяха информация, обяви бившият премиер Пламен Орешарски пред БНТ.
Той каза това по повод разработката "Червеи", като не пожела да каже кои от протестиращите познава.

"Нищо не ми говори тази разработка, не знам и на кой му говори", каза Орешарски. Той добави, че се поинтересувал и го информирали, че това е разработка на "Вътрешна сигурност" на МВР и по надлежния ред е взето разрешение. 

"И през ума не ми е минало, а и се доказа, че разработката няма такава насоченост", каза още той.

На въпрос защо сегашният премиер Бойко Борисов казва, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев, които вече са в оставкаса изпълнявали заповедите на вътрешния министър и на него като премиер, Орешарски отговори, че "вероятно това е начин на мислене в система, в която премиерът разпорежда всичко". 

"Мисля, че в моя мандат се опитах да покажа едно нормално управление, при което има разделение на властите. По никакъв начин не съм упражнявал натиск върху шефа на ДАНС, а съм го оставил да прави каквото трябва", добави той.

Орешарски заяви, че не е забелязал като премиер някакво особено влияние на ДПС върху службите.

За оставката на втрешния министър Веселин Вучков бившият премиерът каза, че му се струвал доста политически ентусиазиран, а политическият ентусиазъм свършва с много бързи разочарования.

"Той беше в основата на опита да представи "Червеи" като разработка срещу протестиращи",добави Орешарски.

Според него Вучков очевидно е опитвал и други подобни способи, но те обикновено не свършвали добре. 

"Тези, които въведоха термина "задкулисие", сега го практикуват в далеч по-голяма степен",заяви Орешарски.

Той каза още, че заемът от 16 млрд. лв. е много лош за всички българи.

"Тази заем е презастраховка, прекалено голям е. А когато човек внимателно разгледа цифрите, може да се убеди, че и сравнително по-малка цифра би свършила работа", коментира още Орешарски. 

"Аз никога не съм имал дългове. През целия си професионален път съм намалявал дълговете на държавата", каза той по повод дълга от 1 млрд лв. при неговото управление. 

От края на миналия век до 2009 г. България е рекордьор в ЕС по бързо темпо на намаляване на дълга. Много се страхувам през следващите години да не станем обратен рекордьор - по увеличаване на дълга, каза още Орешарски.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини