Автосалонът в Женева събра над 130 премиери

Един от най-престижните автомобилни салони в света и единственият, който всяка година е част от календара на асоциацията на производителите (OICA), отвори врати днес в Женева, като събра над 130 световни и европейски премиери. Участниците в 85-тото издание на изложението са повече от 220, а показаните експонати са около 900.

Както всяка година не липсват и компании, включващи се за първи път. Такива са Radical Sportscars, Scuderia Cameron Glickenhaus, ED Design, Phiaro и Segula. Производителят с почти 100-годишна история Borgward, който пусна последния си модел през 1961 година, реши да отбележи своето възкръсване, именно в Женева.

През 50-те години на миналия век Borgward е трета по величина автомобилна компания в Германия, като дори е първият автомобилен производител в страната, който започва да монтира автоматични трансмисии в моделите си. Сега начело на компанията е внукът на основателя Карл Боргвард. Плановете на Кристиан Боргвард да възстанови производството на автомобили са от 2008 година, но липсваше финансиране.

Наемането на голям щанд на изложението в Женева подсказва, че то вече е намерено, като според слуховете става дума за голям производител на камиони от Китай.

Над 100 от експонатите покриват еконормата за 2021 година

От 2009 година на салона в Женева има обособен "Зелен" павилион", в който се излагат най-екологичните коли. Такъв присъства и тази година, а в добавка, организаторите на салона и Швейцарският федерален енергиен офис, са събрали в брошура всички автомобили, отделящи до 95 грама въглероден диоксид на километър.

Това е норма, която в много страни дава сериозни данъчни облекчения, а през 2021 година трябва да е средната за новите модели на европейския пазар. От изложените на салона модели около 100 вече покриват този показател.

Традиция е също наличието на поне една специална експозиция. Тази година тя е организирана от производителя на часовници TAG Heuer, който на площ от 1000 квадратни метра показва модерни и ретро автомобили от моторните състезания, които спонсорира.

Изложението очаква поне 10 000 журналисти и над 700 000 посетители

Днес и утре залите на "Палекспо" в Женева са запазена територия за акредитираните над 10 000 журналисти, а от 5 до 15 март автосалона очаква над 700 000 посетители.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини