Единици са оралните хирурзи в Кърджали

Особено тежко в момента е положението в България със специалистите по дентална медицина, казва д-р Борислав Миланов, председател на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз. В момента от 9000 зъболекари около една трета са със специалност. Две трети от хората със специалност обаче са с обща медицина. Навремето такива бяха условията. Когато ни изпращаха по разпределение, имахме право да специализираме само обща медицина. На практика специалисти като орални хирурзи, като ортодонти, има много малко, заяви д-р Миланов. Той отбеляза, че има цели области, в които няма такива или те са единици – в Кърджали, Смолян, Хасково, Габрово, Ловеч, Видин, Монтана, Силистра, Добрич, Пазарджик. Миланов добави, че след няколко години положението ще е същото в 90% от областите в страната. Като една от причините за това той посочи, че доста от специалистите са на такава възраст, която не им позволява да са достатъчно активни в своята професия.
От май 2007 година досега Българският зъболекарски съюз е издал 1219 удостоверения за работа в чужбина. Само за миналата година броят на желаещите да напуснат страната е 148, а през първите два месеца на 2015 година – 22. Д-р Миланов също така отбеляза, че в продължение на години от факултетите средно са излизали по около 200 стоматолози на година, а през последните три – около 300.
Сами можете да направите сметка колко поколения, колко випуска завършили колеги са си подали заявления за чужбина. Така че тези 1200 човека, на фона на общия брой зъболекари, надхвърлят дори емиграцията на лекарите. Защото лекарите са грубо казано над 30 000, а от медицинските факултети излизат много повече кадри, заяви той, като добави, че ако процентно се сметне, излиза, че напускат повече зъболекари, отколкото лекари

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини