Тютюневите протести се отлагат

Тютюнопроизводителите отмениха планираните за петък протести и блокади на пътища, съобщи БНР. След тричасови преговори в Министерството на земеделието те постигнаха съгласие за начина, по който ще се разпределят парите. Планирани са и действия, с които да бъде попречено на кухи фирми да усвояват субсидии за непроизведени количества тютюн.

Всички излизаме от срещата еднакво недоволни, казаха тютюнопроизводителите и все пак признаха, че са готови да приемат идеята по голямата част от предвидените 170 млн. лв. субсидии да бъдат насочени към по дребните производители. Така 70 процента от парите ще отидат за ориенталски тютюни, 30 процента - за останалите сортове. Това обаче не е окончателно предложение и като решение ще се вземе на следващата среща на 5 март.

Тогава ще се обсъжда и идеята да се въведе таван на плащанията за отделните сортове и да се промени рамката на референтния период, като спорната 2009-а година се изключи от него. На базата на споразумение с Брюксел България изчислява помощта за производителите на тютюн като използва за база произведените от тях количества през наричаните референтни 2007, 2008 и 2009 г. Междувременно се оказа, че благодарение на това, има хора, които оттогава не са произвеждали тютюн, но получават субсидии като продават реколтата от името на други хора с договори за изкупуване.

Предполага се, че точно през 2009 г. са се появили "кухи обеми", тоест непроизведен тютюн, който обаче фигурира "на книга" и за него се изплащат субсидии.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини