Първанов: АБВ няма да подкрепи новия заем

АБВ няма да подкрепи ратификацията на споразумението за новия заем от 8 млрд. евро, обяви лидерът на партията Георги Първанов на пресконференция.
Утре дебатите в парламента по предложението на ГЕРБ за заема ще продължат и се очаква да бъдат гласувани. Досега АБВ, както и Патриотичният фронт бяха заявили, че са склонни да подкрепят вземането на 12 млрд лева, с които да бъдат погасени стари задължения.

„Ние сме против, защото в това, което сега ни се предлага, няма предпоставки за растеж и развитие. За разлика от други политически сили, АБВ влезе в този дебат конструктивно, с очакване да чуем аргументи и да бъдем убедени", аргументира се Първанов, цитиран от "Фокус".

Той добави, че приемат за удовлетворителни отговорите, дадени от финансовия министър Владислав Горанов относно избора на банките и размера на лихвата. Големият кръг въпроси е свързан с рефинансирането на старите дългове и тук принципни различия между нас и останалите формации от управляващото мнозинство няма, подчерта председателят на АБВ.

"Трябва да се платят тези стари задължения, но няма друг начин освен чрез вземането на друг заем. Съществува активен спор между всички експерти за обема на тези задължения. Нашите експерти смятат, че размерът е някъде около 9 млрд. лева. Там някъде между 9 и 12 млрд., има едни „буферни“ средства, които не можем да приемем. Трябва да бъдем убедени“, каза още бившият президент.

По думите му има нужда от допълнителен диалог по обема на средствата, необходими за покриване на старите дългове. Кръгът въпроси, които ние поставихме, са свързани с бъдещите дефицити, очевидно ще работим в условията на бюджетен дефицит и това е неизбежно, заяви Първанов.

"Аз самият съм предлагал през 2009 година, когато Симеон Дянков държеше на политиката на нулев бюджетен дефицит, ние да се вместим в трите процента, които са европейско изискване, но със структурен дефицит и с ясно разписване на приоритетите – здравеопазване, образование и финансиране на бизнеса. На това държим и сега“ поясни Първанов.

Според него няма нищо по-естествено от това да има един инвестиционен фонд, който подкрепя бизнеса чрез активни инвестиции.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини