ПФ иска задължително гласуване още за местните избори

Патриотичният фронт (ПФ) ще инициира промяна в Изборния кодекс през май, с която задължителното гласуване да бъде въведено още за местните избори наесен.
Това обяви депутатът Борис Янчев след среща на представители на коалицията с президента Росен Плевнелиев в рамките на месеца за политически консултации с парламентарно представените партии, предаде БТА.

От ПФ смятат, че идеята за въвеждане на задължително гласуване след провеждането на референдум заедно с местните избори, каквото предложи държавният глава,е опит то да бъде отложено във времето. Те имат притеснения, че отлагането ще позволи корпоративният, купеният и манипулиран вот да продължава да бъде важен в българската политика и да дава изкривена представителност на политическите субекти във властта.

"Забавянето на въвеждането му ще позволи на партии като ДПС и други политически формации, които реализират политическата си власт благодарение на корпоративния вот, да продължават да бъдат във властта", коментира Янчев.

От ПФ се обявиха и против въвеждането на мажоритарен елемент в избирателната система. Според тях все още нямаме изграден политически елит и този вот няма да допринесе за присъствие на знакови и авторитетни фигури, а има опасност парламентът да се "напълни със спортисти, футболисти и фолкаджии".

От коалицията изразиха резерви и по отношение на електронното гласуване като смятат, че българското общество все още не е узряло. По думите им е добре експериментално електронно гласуване да бъде въведено в секциите в страните от ЕС, където "манипулирането на вота по електронен път ще бъде трудно".

Предложението на президента за референдум по изборните въпроси включа въпроси за въвеждането освен на задължителното гласуване, така и на електронното и мажоритарния вот.

Юлиян Ангелов, секретар на ПГ на ПФ, коментира още, че ще вземат решение по въпроса за нов външен заем след среща днес с финансовия министър и на заседание на ПГ ще преценят как ще гласуват. Той отхвърли тезата, че ПФ изнудва правителството за заема. По думите му липсва комуникация по важни проблеми, които правителството представя и ги "сервира в 12 без 5 на парламентарните групи".

По-рано днес другата партия, която подкрепя правителството - АБВ, обяви, че няма да подкрепи новия заем.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини