32 партии още не са върнали надвзетите субсидии. Преглед на печата

"Дума":

Борисов обеща на младежите от ГЕРБ: 3030-а няма да съм премиер

"3030 г. не мисля да съм премиер вече. Ако е 2030 г., мисля да си остана, но 3030 и за мен е много". Това обеща през младежите от ГЕРБ премиерът Бойко Борисов. Днес той бе гост на 12-тия Летен университет на Младежкия ГЕРБ във Варна и отговаря на въпроси близо два часа.

"Ако не бяхме платили за самолети, щяхме да имаме за всичко. Сега е малко... Добре, че имаме мазнинка", обясни Борисов в разговор с представител на МГЕРБ от Стара Загора, който отвори въпрос за финансирането на проектите на местната власт.

"Който има две деца, ще го поощрим да има три като му кажем... че три е повече от две", обясни плановете си за демографската политика премиерът.

Борисов говори и за строежа на магистрала "Хемус". "Догодина по това време няма да има място по "Хемус" където да не се строи", пророкува лидерът на ГЕРБ. Парите вече са отделени. Аз, ако съм на мястото на варненци, ще кажа, че ще търпя ГЕРБ докато не направят "Хемус, обърна се към домакините от Варна Борисов.

"Дневник":

Защо местните избори тази есен ще бъдат рекордно скъпи

Провеждането на двата тура на вота ще струва 70.7 млн. лв., докато разходите на предишните местни избори са били 50.5 млн. лв., като в сумата влизат и тези за проведения с първия тур национален референдум. Парламентарните избори през 2017 г. струват малко под 30 млн. лв., докато разходите за провеждането на европейски избори на 26 май т.г. са 32.4 млн. лв.

Основно перо, заради което се увеличават предвидените средства за местните избори т.г., са възнагражденията на членовете на избирателните комисии, в т.ч. и осигурителните вноски. Според план-сметката, публикувана в системата за правна информация на Министерския съвет вчера, за възнаграждения на комисиите за двата тура са предвидени близо 30.8 млн. лв., докато разходите по това перо през 2015 г. са 21.4 млн. лв.

За възнаграждения на членовете на избирателните комисии на европейските избори т.г. са дадени 10 млн. лв. Заради множеството грешки в протоколите и чакането по близо десет часа в някои райони за предаване на изборните книжа след края на изборния ден Централната избирателна комисия реши да мотивира членовете на секционните избирателни комисии, като съществено увеличи техните възнаграждения. Така за двата тура председател на комисия в София може да получи до 275 лв., докато през 2015 г. сумата е била със сто лева по-малко.

"Сега":

32 партии още не са върнали надвзетите субсидии

От общо 39 политически сили 32 все още не са възстановили в държавния бюджет субсидиите, които са надвзели в периода 26.05.2016 г. до 31.03.2019 г., сочи справка, подготвена от Министерството на финансите. Така от общата сума за възстановяване, която е 14.46 млн. лв., са върнати 9.2 млн. лв., а 5.3 млн. лв. остават дължими.

Вече издължилите се политически движения са ГЕРБ, която трябваше да върне най-много средства (5.6 млн. лв.), както и ДПС, "Воля", "Възраждане", "Политически клуб "Тракия", коалицията от партиите "Лидер" и "Български демократичен център", "Българска нова демокрация".

От все още невърналите надплатените субсидии партии най-големият длъжник е БСП, която трябва да възстанови в бюджета над 3.5 млн. лв. От тази сума засега Столетницата е заявила, че ще възстанови 762 хил. лв., които да й се приспаднат от бъдещите субсидии. Сред длъжниците са и партньорите на ГЕРБ в управлението - коалицията "Обединени патриоти", която дължи 1.4 млн. лв. Надплатените си субсидии не са върнали също партиите ДСБ, АБВ, ДБГ, СДС, Движение 21, "Глас Народен", "България без цензура" и др.

"Стандарт":

Археолози с уникални находки на АМ "Хемус"

Археологически находки от три епохи откриха край новостроящото се трасе на АМ "Хемус" край Шумен. Те са намерени край село Градище.

По думите на д-р Андрей Аладжов от Националния исторически музей едно от най-впечатляващите открития е бронзово огледало от Ранното Средновековие. То датира между VIII и X в. и е може би първото от този период, откривано в България.

Археолозите изследвали римско селище със стопанска част. В нея имало навеси за производство на глинени съдове, пещи за изпичане, както и складове за съхранение на зърно и хранителни продукти.

Аладжов обясни, че освен тази епоха има и артефакти от ранното Средновековие, което отговаря на времето на първата българска столица - Плиска.

От тази епоха са проучени три землянки с размери 3,20 метра на 3,50 метра. Във всяка има по една каменна печка, която е служила за отопление, както и огнище за приготвяне на храна, допълни археологът.

При разкопките е открит и кладенец от Римската епоха. В него са намерени части от стомни и кофи.

Други находки включват над 400 монети, 25 фибули и няколко черепа.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини