ДПС иска защита на майчиния език и изучаването му в училище

ДПС води политика на защита на майчиния език и неговото изучаване в училище с подобаващ брой часове от общия хорариум на езиковото обучение въобще. Това се посочва в декларация на ДПС, прочетена днес от парламентарната трибуна от депутата Мариана Георгиева по случай Международния ден на майчиния език – 21 февруари, предаде „Фокус”.
„Обречена е всяка езикова грамотност и мултиезикова компетентност, ако тя не надгражда културата на майчиния език като начало на човешката памет”, заяви тя.
„Езиците са емисарите на човешкия разум в името на мира на планетата и бъдещето на цивилизацията. Майчиният език е светая светих на езиковата образованост и основа на междукултурната комуникация като висш диалог между ценностите. Обучението на майчин език има по право своето неотменимо място в образователния процес на всяка държава и на всяко модерно училище. Само така се постига езиковата грамотност, без което интегритета на културите като памет на цивилизацията, би останал просто директива. Майчиният език е феномен, в който се съдържа идентичността на ДПС”, се посочва още в декларацията на ДПС.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини