Гвардейският отряд на Езиковата с „Безсмъртие“ за Апостола в НДК

Гвардейският отряд на ГПЧЕ "Христо Ботев" в Кърджали с танца „Безсмъртие”даде начало на премиерата на новия български игрален филм „Дякон Левски”, който беше излъчен в зала №1 на Националния дворец на културата в София на 16 февруари 2015 г. в 19.00 ч.
Нашите гвардейци пътуваха за столицата със съдействието на кмета на общината инж.Хасан Азис.
В препълнена зала
с хора от различно поколение мина дългоочакваната премиера на филма. Началото на лентата беше посрещнато с бурни аплодисменти.

Режисьор на продукцията е Максим Генчев. Филмът води зрителите през живота на Апостола - от детските години до героичния му край
.Ролята на Апостола изпълнят актьорите Веселин Плачков и Симеон Филипов, които представят Левски в различни възрасти. Участват и Максим Генчев, Ники Сотиров, Ивайло Аспарухов, Стоян Цветков, Горан Гънчев, Петьо Цеков, Якуб Бахар, Тезджан Ферад, Деляна Добрева, Мехмед Билял, Николай Янев, Николай Тодоров, Цветомир Ангелов-Цуки, Цветомир Нешев. Оператор е Христо Генков, художник - Николай Нинов. Музиката е на "Исихия". Продуцент е д-р Златина Филипова, изпълнителен продуцент - Деси Ковачева.

Образът на Васил Левски оживява в нова интерпретация, различна от досегашната портретна представа - жив и емоционален, едновременно човек и светец. Филмът води зрителите през живота на Апостола от детските години до извисяването му на бесилото - българската Голгота. Погледът на Максим Генчев е на наш съвременник, но в изразните му средства се редуват магически историзъм и почти документална стилистика, отбелязват от продукцията.

 

Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис, който също присъства на премиерата, поздрави от името на жителите на Община Кърджали екипа за смелостта да създадат филм за живота на един от най-великите българи в цялата история на България. Той изрази увереност, че „Дякон Левски” ще бъде една макар и малка стъпка в пътуването в безсмъртието на Апостола на българската свобода.Като кмет на община, в която десетилетия наред мирно съжителстват хора от различни етноси и религии, придобила известност и като „столица на толерантността”, не мога да не сведа глава пред посланията от предсмъртното писмо на Апостола. Едно от тях е, че „жестоко трябва да се наказват тези, които насаждат омраза между хората било на етническа или верска основа”, подчертава в поздравителния адрес инж.Азис. Като политици на съвременна България трябва да имаме памет за неговата категорична саможертва и неговите думи – Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме. Можем да бъдем полезни на народа си и да предадем в ръцете на децата си една по-силна и достойна България само, ако изпълняваме този завет на Левски. Във време, когато се чувстваме без корени и губещи устоите си само връщането към идеалите на нашите възрожденци и заветите на Левски могат да ни помогнат да намерим ориентир по пътя си като народ. В това търсене филмът „Дякон Левски” ще изпълни своята мисия.”, се посочва още в адреса.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини