Таксиджия издал убиеца от Дания

Копенхаген потъна в страх и кръв вчера след двойна атака, при която загинаха двама души. Нападателят, мъж с арабска външност, имитира нападенията от Париж през януари срещу сатиричния вестник "Шарли Ебдо" и еврейски магазин. Светът осъди атаката в Копенхаген и обеща още по-засилени мерки срещу джихадисткото насилие.

Режисьор отнесе куршума за карикатуриста Вилкс

Таксиджия помогнал да бъде разкрит терористът, който хвърли в ужас Дания. Джихадист нападна културен център и синагога в Копенхаген, уби двама и рани петима. Вчера сутринта той бе застрелян от полицията след засада пред дома му в работническия квартал "Ньоребро". Адресът му бил посочен от шофьора на таксито, с което нападателят избягал след първия атентат.

Името му не е обявено, но вече се знае, че е от арабски произход и е роден в Копенхаген. Терористът, който според службите е "вълк единак", искал да имитира нападенията в Париж. Първата му мишена в културния център "Крудтьонден" бил скандалният карикатурист Ларс Вилкс, нарисувал Мохамед като куче. От изстреляните над 30 куршума обаче загина 55-годишният режисьор Фин Ньоргард, който през 2009 г. направи филм за етническо разбирателство.

Джихадист единак окървави Копенхаген

Атаки, копиращи атентатите в Париж преди малко повече от месец, потопиха в кръв и страх Копенхаген. Млад мъж с арабска външност откри стрелба срещу културен център и синагога в датската столица, убивайки двама души и ранявайки други петима. Полицията предполага, че обект на първата атака е бил шведският карикатурист Ларс Вилкс, нарисувал преди години пророка Мохамед като куче. В ранните сутрешни часове на неделя нападателят бе ликвидиран, издаден от таксиметров шофьор, съобщи "Дейли Телеграф". Самоличността му е разкрита от полицията, която обаче отказа да я оповести публично. Той е бил известен на службите и на полицията заради престъпно минало, свързано с банди, но няма конкретни данни да е пътувал за Сирия или Ирак. Мъжът е на възраст около 25-30 години, с арабска външност и роден в Копенхаген.

Ужасът в датската столица започна следобед в събота, когато витрините на културния център Крудтьонден, включващ конферентна зала и джаз кафе, бяха обсипани от дъжд от куршуми. В превод името на центъра означава Барутен погреб. В центъра в момента на нападението се провеждала публична дискусия, посветена на темата за изкуството, богохулството и свободата на словото. В нея водещ лектор бил Ларс Вилкс, известен със скандални карикатури на Мохамед, разгневили ислямския свят преди няколко години и станали повод за непрестанни заплахи за живота му. В дебата в културния център участваше и френският посланик в Дания Франсоа Зимаре. На дискусията присъстваха няколко десетки души. Стрелбата започнала след изказване на Зимаре.

По думите му е имало 50 изстрела, а според полицията - дори 200. Би Би Си излъчи запис, в който се чува как активистката на Фемен Ирина Шевченко, която говори в културния център, е прекъсната от залп от десетки изстрели. В нападението срещу културния център загина 55-годишният фотограф, продуцент и режисьор Фин Ньоргард, който през 2009 г. режисира филма "Другият път" - призив към етническо разбирателство. Трима полицаи, охранявали културния център, бяха ранени. Самият Вилкс заяви, че той е обект на нападението и разказа за преживения ужас. "Настана паника, хората се криеха под масите", каза Вилкс. Той се скрил в склад, където дочакал идването на полицията. При атаката нападателят, който не е прониквал в сградата, крещял "Аллах е велик", твърдят британски медии. След стрелбата мъжът избягал с автомобил фолксваген поло, който беше открит близо до културния център празен. След това взел такси, което го откарало до жилище в района на жп гарата Ньорепорт. След анализ на видеозаписи и разпити на шофьора на таксито полицията обградила района, но нападателят не бил там.

Предполага се, че по това време той е извършил втората си атака - срещу синагога, както в Париж, където беше атакуван еврейски магазин. Един човек беше ранен тежко в главата и почина от раните си в болница. Един полицай беше ранен в крака, а друг в ръката. Еврейската общност в Копенхаген идентифицира втората жертва като евреина Дан Узан, отговарящ за охраната на синагогата, където имало 80 души за ритуала Бар Мицва. Призори нападателят беше ликвидиран. След двете нападения в района на работническия квартал Ньоребро близо до железопътната гара Ньорепорт мъж откри огън по полицаи, които бяха пратени да наблюдават жилищна сграда. Полицията поясни, че в даден момент мъжът се приближил до полицаите, наблюдаващи сградата. Те го призовали да спре, той открил огън по тях и полицията отвърнала, като го простреляла смъртоносно. Това бе политическа атака, вкусихме от страха и безпомощността, които терористите искат да всяват", заяви датската премиерка Хеле Торнинг-Шмид. И увери евреите в Дания, че всички граждани на страната им съчувстват и че заедно ще се бранят срещу терора. През деня вчера бе арестуван един човек по случая. В късния следобед двама души бяха задържани при спецакция на датската полиция в интернет кафе в Копенхаген.

"Шарли Ебдо": Всички сме датчани

Хиляди думи на съпричастност получи Дания във връзка с двете атаки в Копенхаген. Журналистът от френското сатирично списание "Шарли Ебдо" Патрик Пелу също коментира двата терористични акта. Той осъди стрелбата в Копенхаген със слоган като този "Аз съм Шарли", предаде AФП. "Те нападнаха както хората на изкуството, така и Франция. Ние трябва да се борим срещу фашизма на всяка цена. Тази вечер всички сме датчани", категоричен бе Патрик Пелу.

България осъди атаките

България вчера осъди нападенията в Копенхаген. "Това е поредният терористичен акт, насочен срещу една от нашите най-висши ценности - свободата на словото. Няма да позволим страхът да завладее Европа", се казва в изявление на външния министър Даниел Митов. "Както след "Шарли ебдо", така и сега с още по-голяма острота ДПС осъжда терористичните нападения в Копенхаген", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Според него фактът, че за кратко ставаме свидетели на поредните терористични актове, показва, че тероризмът е най-голямото и най-страшното глобално предизвикателство пред съвременната цивилизация. "Необходимо е да се укрепят системите за сигурност на националните държави чрез още по-ефективно межународно сътрудничество. Противодействието на тероризма е хуманен дълг на всеки гражданин на Земята, независимо от етнически произход, раса и вяра", смята Лютви Местан.

Оланд праща министър в Копенхаген

Френският президент Франсоа Оланд посети датското посолство в Париж и заяви, че вътрешният министър Бернард Казньов ще замине за Копенхаген в неделя. Уверения за съпричастност получи Дания във връзка с двете атаки в Копенхаген. "Дания стана жертва на циничен акт на насилие. Всичко ни кара да вярваме, че стрелбата е била политическо нападение и терористичен акт", заяви премиерът Хеле Торнинг-Шмит, цитиран от АФП. Британският му колега Дейвид Камерън бе сред първите, реагирали на атентата в Копенхаген. "Свободата на словото трябва да бъде защитавана", заяви Камерън чрез социалните мрежи. Европа е потресена от терористичния акт, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "Нашата решителност в борбата срещу екстремизма само се засили след случилото се", изтъкна той. Премиерът на Австралия Тони Абът се присъедини към световните лидери, осъждайки стрелбата в Копенхаген. "Белгия е единна с Дания в това, което се касае до защитата на свободата на словото и противодействието на насилието", пише в съобщение на белгийското външно министерство. В Испания също осъдиха атентата и изразиха съпричастност с Дания. САЩ изразиха готовност да помогнат на Дания в разследването.

Художникът спи с брадва под леглото

Шведският художник и скулптор Ларс Вилкс, за когото се смята, че е бил мишена на атаката в Копенхаген, открай време вярва, че може да стане обект на нападение. Ето защо той спи с брадва под леглото и си е направил паник стая в дома си, пише "Дейли мейл". 68-годишният Вилкс си навлече гнева на мюсюлманите през 2007 г. Тогава той участва в конкурс за рисунки на тема кучета и представи рисунка на пророка Мохамед като куче. Тази рисунка беше публикувана в местен шведски вестник и спечели на Вилкс световна слава, но и призиви за неговото убийство. Иракският клон на "Ал Кайда" издаде фатва за убийството на Вилкс. През октомври 2009 г. беше арестувана американката Колийн Лароуз, известна с прозвището Джихад Джейн, която организирала заговор за ликвидирането му. През май 2010 г. двама млади шведски братя от косовски произход се опитаха да подпалят къщата на Вилкс с коктейли "Молотов", но той не беше в нея. През юни 2010 г. Вилкс беше ударен в главата по време на дебат в университета в шведския град Упсала и накрая се стигна до истинска ръкопашна битка. Вилкс е получавал многобройни смъртни заплахи и живее под постоянната охрана на шведската полиция от 2010 г. до този момента. В интервю преди пет години той защити работата си, като се аргументира, че изобщо не е имал каквито и да било намерения да обиди умишлено исляма.

"Като художник трябва да имате позиция за нещата. Ако правите нещо, трябва да сте готов да поемате пълната отговорност за него след това", казва Вилкс. Според "Гардиън" за главата му се дава награда от 100 000 долара. Вилкс е и в списъка на хората за убиване на джихадисткото списание "Инспайър", в който фигурираше и главният редактор на в. "Шарли ебдо" Шарб, убит на 7 януари в Париж.

Българин: В града цари паника

Прибирах се от работа и видях паника сред гражданите. Затова улиците са почти празни. Хората споделят помежду си, че случващото се е ужасяващо. Това разказа по телефона за Нова телевизия българинът Николай Недев, работещ в датската столица. Според него се чувства напрежение, а хората коментират, че трябва всичко да свърши колкото се може по-бързо. "Предполага се, че хората, нападнали кафенето, са от квартал, където живеят много имигранти", допълни българинът.

Италия повежда коалиция в Либия

Италия е готова да изпрати няколко хиляди души и бързо да оглави коалиция за борба с джихадистите в Либия. Това заяви италианската министърка на отбраната Роберта Пиноти. Италия има изисквания за националната отбрана, не иска халифат да управлява на отсрещния бряг, допълни Пиноти, цитирана от АФП. Вчера Италия затвори посолството си в Либия, а служителите бяха изведени от страната.

Междувременно в нета се появи уникално видео на възрастна жена, която се кара на бойци от "Ислямска държава" в Сирия. На видеозаписа се вижда как напористата баба се приближава смело до камион с джихадисти и започва да ги обвинява за убийството на местни кюрди и за избиването на други хора. "Вие сте дяволи, върнете се обратно към Бога. Всичко, което правите, е забранено," крещи бабата, заклеймявайки джихадистите, че ще горят в адски огън за убийствата, които са извършили. Бабата цитира на литературен арабски пасажи от Корана.

Заплаха отмени карнавал в Германия

Карнавално шествие в германския град Брауншвайг беше отменено вчера малко преди да започне заради информация, че участниците в него може да станат мишена на терористичен акт, предаде ДПА.

Полицията е получила сведение за планиран атентат срещу карнавалното дефиле.
Новината идва малко след вълната от нападения в Копенхаген, в която загинаха трима души, в това число и нападателят, а петима полицаи бяха ранени. Този уикенд в редица германски градове се провеждаха карнавали, с които се поставя началото на карнавалния сезон, предшестващ великденските пости. Карнавалът в Брауншвайг се очакваше да привлече 250 000 жители и гости на града. В самата процесия щяха да се включат 4500 души с около 100 карнавални платформи. Шествието в Брауншвайг е най-големият карнавал в северна Германия.

Нетаняху: Елате, Израел е вашият дом

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова европейските евреи да се преместят да живеят в Израел след атаките в Копенхаген, предаде АФП. "Израел е вашият дом. Ние се подготвяме и призоваваме за масова емиграция от Европа", отбелязва Нетаняху в съобщение. Израелският премиер излезе с подобен призив и след атаките в Париж. Той допълни, че правителството е приело план от 45 милиона долара, с който "да се привлекат и емигрират евреите от Франция, Белгия и Украйна". Външният министър на страната Авигдор Либерман заяви, че "международната общност не трябва да се задоволява с декларации и демонстрации срещу терора, а трябва да отиде отвъд границите на политическата коректност и да предприеме тотална война за изкореняване на ислямския терор".

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини