Кой е Джарод Рамос - убиецът на журналистите в Мериленд

Задържаният за убийството на петима журналисти в редакцията на американския в. "Кепитъл газет" Джарод Рамос е имал отдавнашна вражда с медията. Снощи той е нахлул с огнестрелно оръжие в нюзрума и започнал да стреля напосоки, разказват свидетели.

Полицията веднага определи нападението като нарочна атака срещу вестника, а мъжът бе ранен и арестуван от силите на реда, но преди това успя да убие петима души.

Според източници на телевизия CBS той не сътрудничи на полицията и дори е увредил пръстите на ръцете си, за да не може да бъде идентифициран по отпечатъците, така че властите са използвали софтуер за лицево разпознаване.

През 2012 г. Рамос е завел дело за клевета срещу бившия колумнист Ерик Хартли и тогавашният редактор Томас Маркард, но три години по-късно вторият най-висш съд в Мериленд е потвърдил оправдателните присъди срещу медията, пише агенция "Ройтерс".

Според съдебните документи във вестника е било написано, че Рамос е тормозил жена по "Фейсбук" и че се е признал за виновен в тормоз – информация, за която съдът твърди, че е акуратна и се базира публично достъпни документи.

Вестникът е разказал как през 2011 г. Рамос е добавил във "Фейсбук" своя някогашна съученичка и в продължение на месеци ѝ е пращал съобщения и имейли, молейки за помощ, обиждайки я и нареждайки ѝ да се самоубие. Писал е също на работодателя ѝ в опит да го накара да уволни жената.

Двамата не са се били срещали на живо от завършването си насам, докато пострадалата не е започнала дело срещу Рамос, в което той се е признал за виновен, разказва електронното издание Heavy.com.

Пострадалата твърди, че е предупредила полицията, че "този ще бъде следващият масов убиец", и въпреки делото ѝ се е наложило да се мести в нов апартамент три пъти, да смени името си и сега спи с оръжие подръка.

В туитър акаунта си Рамос е написал, че се регистрира в социалната мрежа, за да се защити репутацията си, и е казвал, че съди хора, за да "направи корумпираните кариеристи и корпоративните институции на трупове". В многобройни публикации той обижда двамата журналисти, които е опитал да съди, и предупреждава, че Ерик Хартли го очаква "журналистическия ад".

Нюзрумът изглеждаше като военна зона, казва репортерът Фил Дейвис, който е оцелял от нападението. По думите му след известно време Рамос е спрял да стреля и се е скрил под бюро, където е бил открит от полицията. Властите за сигурност разглеждат атаката като местен инцидент, който не е свързан с тероризъм.

"Кепитът газет" издава многобройни вестници от редакцията си в Анаполис и сред тях е един от най-старите вестници в САЩ - "Газет", който излиза още от 1727 г. Медийната група процъфтя, залагайки на местните новини, в конкуренцията си с "Вашингон пост" и "Балтимор сън".

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини