Увеличават се убитите и затворени журналисти

Вкараните в затвора журналисти тази година са 533, става ясно от годишния доклад на неправителствената организация "Репортери без граници", който бе публикуван днес, предаде Франс прес.

За сравнение, през миналата година броят на журналистите, озовали се в затвора, беше 488.

Налице е и увеличение на броя на убитите журналисти. Тази година те са 57. Миналата година те бяха 48, а през 2020 г. - 50.

Повечето от половината случаи на вкарване на журналисти в затвора тази година (данните са към дата 1 декември) са в 5 страни: Китай (110 случая), Мианма (62), Иран (47), Виетнам (39) и Беларус (31).

В доклада се обръща внимание на факта, че иранските власти са вкарали в затвора безпрецедентен през последните 20 години брой журналисти, след като Ислямската република бе обхваната от масови протести, които започнаха през септември.

"Затворите в страните с диктаторски и авторитарни режими бързо се пълнят с журналисти", заяви генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар.

От доклада на неправителствената организация става ясно, че тази година в затвора е вкаран безпрецедентен брой журналистки - 78. За сравнение, миналата година те са били 60.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини