Има нещо джихадистко в Дания

Салафитите винят скандинавската страна и за убийството на шейх Авляки.

Мрежата на глобалния джихад в Дания се изгражда повече от четвърт век. В края на 80-те гостоприемната скандинавска страна приютява десетки членове на преследваната в Египет "Ислямска група" /"Ал Гамаа Ислямия"/.

През 1990 г. в Копенхаген пристига един от най-влиятелните им шейфове - Абу Талал ал Касими. Режимът на Мубарак издирва усилено духовника за участието му в убийството на президента Ануар ал Садат през 1981 г. През 1992 г. египетски съд го осъжда задочно на смърт, но тогава Дания отказва да предаде ал Касими.

През 80-те той бяга от египетски затвор в Афганистан, където се присъединява към "свещената война" срещу окупиралата страната Съветска армия. Там Касими установява близки връзки с ръководителите на "Ал Кайда". След края на джихада шейхът за кратко се установява в Пакистан, където започва да редактира списанието "Ал Мурабетон", официален орган на "Ислямската група". След като пакистанските власти прогонват муджахидините, Абу Талал ал Касими получава политическо убежище в Дания и продължава да списва "Ал Мурабетон". Негов съавтор по това време е водачът на египетския "Ал Джихад" Айман ал Зуахири - днешният емир на "Ал Кайда". В началото на 90-те Зауахири няколко пъти гостува в Копенхаген. Друг близък негов приятел е командирът на босненските муджахидини шейх Ануар Шабаан от Милано.

В този период датската столица е посетена и от друг влиятелен екстремист - "слепият шейх" Омар Абдел Рахман, който през 1993 г. организира първия голям бомбен атентат срещу Световния търговски център в Ню Йорк.
В скандинавската страна египетските джихадисти успяват да създадат мрежа от джамии и книжарници, където се проповядва радикалната версия на салафитския джихадизъм. От джамията "Тайба" в Копенхаген Абу Талал неуморно зове младежите на свещена война в Босна и Палестина. През есента на 1995 г. египетският радикал заминава за Балканите, за да се включи лично в "свещената война". Той обаче е заловен в Загреб, а впоследствие американските служби го предават на Египет, където е екзекутиран.

Арестът на Касими става повод за първия самоубийствен атентат в Европа. В Риека камикадзе с канадски паспорт взривява кола-бомба през полицейски участък. Умира извършителят, двама минувачи са тежко ранени, а 27 получават леки наранявания. Шахидът Джон Фаузан е член на Ислямската група. Загубата на Абу Талал на датската сцена се запълва от двама негови ученици. Единият е палестинският духовник Ахмед Абу Лабан, който заради крайните си възгледи е обявен за персона нон грата в редица страни от Близкия Изток. Той се превръща в един от най-влиятелните имами в Дания, открито проповядва джихад, хвали Осама бин Ладен като "борец за свобода" и призовава за избиване на евреи.

Именно Абу Лабан стои в дъното на световния скандал с карикатурите на пророка Мохамед в датския вестник "Jyllands-Posten". Първоначално обидните рисунки не са забелязани от почти никого извън Дания. Тогава Абу Лабан оглавява делегация на местни имами и извършва обиколка в арабските страни, където успява да разпали яростта на консервативните духовници срещу карикатурите. Палестинецът твърди, че освен че се гаврят с образа на Мохамед, датските власти и общество потискат мюсюлманите в страната. След екстремистки призиви започват нападения над скандинавските посолства. На 3 юни 2008 г. самоубиец с взривява с кола-бомба н датското посолство в Пакистан. През следващите години датската полиция осуетява десетина заговора за убийството на журналисти от "Jyllands-Posten".

Другият ученик на Касими е мароканецът Саид Мансур, считан за най-успешният пропагандатор на идеите на "Ал Кайда" в

Скандинавските страни. Книжарницата на Мансур в Копенхаген е затворена от властите заради разпространение на екстремистка литература още през 1992 г. Това не пречи той да разгърне агитационна дейност в цялата страна. Мароканецът поддържа връзки и с двама от висшите духовници на "Ал Кайда" на Стария континент - Абу Катада в Лондон, и Абу Дахдах в Испания, вдъхновителят на атентатите в Мадрид през март 2004 г.

През годините в скандинавската страна се установяват и развиват салафитски организации като "Хизб ут Тахрир" /Партия на освобождението/ и "Калдет тил ислям" /Призив към ислям/. Хиляди млади мюсюлмани попадат под тяхното влияние. Стигна се дотам, че в редица градове са направени опити за създаване на "шариатски зони" в емигрантските квартали брадати мъже действат като въоръжени патрули и следят за спазването на законите. Напоследък към джихадисткия пейзаж се прибави и местната организация на общоевропейската "Миллат Ибрахим". Структурата се занимава с набиране на бойци за Сирия и се счита за присъдружна на обявения Халифат на Абу Бакр ал Багдади. През годините датски бойци са изпращани в Босна, Пакистан, Сомалия и сега Сирия.

Лидерите на глобалния джихад имат зъб на Дания не само заради карикатурите на Мохамед. Страната участва и днес в предвожданата от Америка коалиция срещу ИДИЛ. През 2011 г. пък внедреният в "Ал Кайда" агент на датското разузнаване Мортен Сторм попада в дирите на шейх Ануар ал Авляки в Йемен. Предадените от агента координати помагат на ЦРУ да локализира шейха и да убие с ракета от безпилотен самолет.

Пращат муджахидини на психоаналитик

Дания е една от европейските страни с най-много джихадисти в Сирия на глава от населението. Според спецслужбите броят на бойците с датски паспорти, които се сражават в редиците на ИДИЛ и други групи, наближава 120 души, като двайсетина от тях са жени. Поне 15 от тях вече не са сред живите. Датските власти провеждат нетипични програми за рехабилитация на върналите се в страната муджахидини. "Докато другаде ислямските терористи, връщащи се от Сирия или не ги допускат обратно, или подлежат на арести и съдебно преследване, в Дания ги пращат на психоаналитик", отбеляза наскоро "Нюзуийк". Социалните грижи се изразяват в терапия, връщане в училище, осигуряване на работа, футбол, беседи с родители и обществени авторитети. 22 от заминалите за Сирия младежи са посещавали джамията в Архус. В нея от години открито се проповядва салафитски джихадизъм. Миналото лято имамът Абу Билал Исмаил обяви подкрепата си за ИДИЛ. В проповедите си той редовно призовава Господ да унищожи всички евреи по света.

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини