Съдът е част от схема за кражба на фирми, смята Татяна Дончева

Управляващите не се опитват да проведат дълбока съдебна реформа, а само замазват очите, заяви Татяна Дончева от "Движение 21" пред Би Ти Ви. Според нея се правят само малки промени и се гледат само "следващите избори".

Предложените промени в съдебната система включват разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска - и създаване на специална институция, която да разследва корупцията по високите етажи на властта.

"Искаха да подчинят съда и изберат главен прокурор, и така правителствата мислеха, че са извършили съдебната реформа", поясни Дончева. "Погрешен е подходът, да кажеш, че ще свършим нещо за Брюксел и пред хората, а утре ще дойдат избори."

"Съдът е част от системата за кражба на фирми и има методика за кражба на фирми", коментира Дончева случаят "Белведере" за несъстоятелността на "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада".

Дончева призова да се изработи противодействие на подобни случаи чрез криминилазирине на кражбата на фирми и промени в работата на Търговския регистър, както и "преосмисляне на процедурата по тъй наречените охранителни производства".

На въпрос дали се действа под натиск в съдебните среди, Дончева отговори: "Защо БСП и АБВ са против съдебната реформа. Може би им харесва ВСС?" и обвини министъра на правосъдието Христо Иванов, че не се занимава с прокуратурата заради политически натиск.

"Прокуратурата и главният прокурор откровено саботират реформата", заяви тя.

Дончева коментира и последните случаи на показни убийства в България тази седмица, които според нея за заради икономически интереси.

"Убийствата в Пловдив и Пазарджик са следствие на взети пари и неизпълнени задължения. Случаят сега не е мутри срещу мутри... Става въпрос за неизпълнени задължения, когато си взел пари, много пари", каза тя.

Според нея в убийството на Татяна Стоянова от общинската администрация в Пазарджик може да има и политическа следа.

"Трябва да се отбележи, че Делян Пеевски е неизменен водач на листата на ДПС в Пазарджик на изборите за национален и европейски парламент", посочи тя.

"ДПС може да бъде лесно изолирана. Общината в Пазарджик се ръководи от ДПС и Пеевски, знаем го. Знаем и как пиарката в Пазарджик е натискала общинските съветници за решения. Трябва да е ясно, че съдебната реформа трябва да се състои. Хората са оставили на трима души, да направят. Защото чакат избор на някакъв шеф."

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини