ПП- ДБ започват разговори за промяна в Конституцията

ПП- ДБ започват разговори за промяна в Конституцията, стана ясно от изявления на представители на коалицията в парламента.

Кирил Петков: Беше взето решение, че няма да подкрепим първи мандат. Ние виждаме, че вторият мандат е единственото решение пред България, за да не се отиде на шести избори. Факт - днес джентълменското споразумение беше изпълнено и правната комисия ще работи. От последните дни ние сме изплашени до каква степен е превзета българската прокуратура. Нито една подмяна на човек не решава истинския въпрос. Започваме усилена работа за смяна на Конституцията.

Христо Иванов: Трябва да решим проблема със законността. Това изисква решителна промяна в модела на управление на прокуратурата. Ние започваме разговори с всички сили за да тестваме наличието на конституционен консенсус за преструктуриране на ВСС - да бъде разделена съдийската от прокурорската квота. В прокурорската квота да има обществена квота и обществен контрол и в съдийската колегия да има старта друг за независимост. Да има преформатиране на модела на прокуратурата и да се ограничат кадровите правомощия на главния прокурор. Позволява му се сега на прокурора да държи важни дела на трупчета, това трябва да бъде прекратено, прокуратурата трябва да бъде вкарана в границите на законността. Обмисляме да има пряка конституционна жалба, преосмисляне на института на служебните правителства, за да сме сигурни, че само ще организират избори, а не да има квазипрезидентски режим, какъвто виждаме сега. Така това правителство не само ще реше моментната криза, а и ще реши дълбоките кризи.

Атанас Атанасов: Политическата криза оголи много проблеми. В България закона не се прилага еднакво за всички. Трябва да бъдат приети такива промени, че да се получи синхрон между съдебната и изпълнителната власт, за да се прилага еднакво контролът. На тази етап се вижда, че има такива, които считат, че върху тях не маже да се прилага контрол.

Христо Иванов: Целта е не просто да се смени Гешев, а моделът, който позволиха Гешев, Цацаров, Филчев.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини