Председателят на ВАС: Юристите не вярват, че законодателят иска да чуе техния глас

Съдебна реформа, в която се касае само за два или три законопроекта, без цялостен преглед на проблемите, няма как да се случи, заяви председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков по време на Тържествено събрание по случай Деня на Конституцията и професионален празник на българските юристи и на съдебните служители. По думите му професионалната общност не вярва, че такава реформа ще се случи, макар да я иска.

По думите на Чолаков, докато няма наистина работещ парламент, отговорен парламент, съдебната реформа няма как да се случи. Той добави, че юристите не вярват, че законодателят иска да чуе техния глас и даде за пример как народните представители са искали становища по законопроекти от днес за утре.

„Тези хора, които са избрани отново за народни представители, са тези, които следва да се замислят отговорно за това, което трябва да направят“, добави Чолаков.

Тържествено събрание е организирано от Съюза на юристите в България съвместно с Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциацията на прокурорите в България, Камарата на следователите, Нотариалната камара на България. 

На тържественото събрание присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Конституционния съд Павлина Панова, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, министърът на правосъдието Крум Зарков, висши магистрати, представители на съсловни организации.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини