Манолова предлага квадратче ”вот против всички” в бюлетината

Аз лично, ако се стигне до задължително гласуване, ще предложа в бюлетината да има квадратче "вот против всички", отвърна Мая Манолова от БСП на ГЕРБ.
От управляващата партия заявиха, че са решени да въведат задължително гласуване, за да решат проблема с купения вот. Те искат заедно с местните избори през есента да се произведе и референдум по този въпрос.

По този повод Манолова лансира идеята си за квадратче с надпис "вот против всички".

"Така ще бъде по-коректно към българския избирател. Т.е.ако хората не харесват това, което се предлага на българския пазар, да могат да откажат, образно казано, да пазаруват, гласувайки за едни или друг кандидат или някоя партия", обясни в кулоарите на парламента социалистката, цитирана от БТА.

Тя уточни, че идеята трябва да бъде детайлно обсъдена, но е убедена, че такава възможност ще е най-добрата оценка за качеството на политическите партии и на политическия елит. Така хората ще могат да гласуват осъзнато, според собствената си преценка, смята Манолова.

Депутатката подчерта, че БСП е за това гражданите да се произнесат искат или не задължително гласуване, но първо е необходимо да бъде проведен референдум и след това, в зависимост от резултатите, да бъдат направени промени в Конституцията и в законодателството.

"Такава промяна не може да бъде направена само за себе си, ако ще задължаваш хората и ще ги санкционираш, ако не гласуват, трябва да им дадеш възможност и да упражняват своето право т.е. да се направят сериозни промени в избирателните списъци, например", коментира още Манолова.

Тя добави, че от БСП са твърдо срещу електронното гласуване по интернет, защото криело опасности за тайната на вота, съмнения за манипулации и контролиране. По тази причина от партията не са съгласни и такъв въпрос да бъде включен в националното допитване по темата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини