Ето как ще изглежда бюлетината за избор на народни представители от Пловдив област (Образец)

    Във връзка с протоколно решение на ЦИК и с оглед разясняване правата на гражданите, РИК 17 - Пловдив област публикува сканиран образец на бюлетината за гласуване в изборите на 26.03.2017 г. за 17-ти изборен район - Пловдив област.

    В лявата й част са имената на партиите и коалициите, между които трябва да избираме. За Пловдив - област те са 21 на брой и номерата им са поставени в квадратчета. 22-ото квадратче е за тези, които ще предпочетат опцията "Не гласувам за никого".

    В дясно на бюлетината са номерата на кандидатите в съответната партийна/коалиционна листа. За да изберем някой от тях, трябва преди това да сме избрали политическа сила т.е. да сме поставили знак Х или V върху нейния номер в едно от квадратчета. Едва след това зачертаваме номера в кръгче на предпочитания от нас кандидат в листата й. Това е т.нар. преференциално гласуване (гласуване с предпочитание). То не е задължително, но ни дава възможност да насочим вота си за конкретен кандидат, бил той втори или 22-ри в избраната от нас партийна/коалиционна листа.

    Може ли водач на листа да бъде изместен? Шансът за това е минимален, но все пак съществува. Например, ако в една листа вторият получи 33% от гласовете, петият - 18%, шестият - 15%, осмият - 13%, а други отбелязани преференции няма, водачът ще вземе 21% и тогава  ще бъде изместен от втория. Трябва да се знае обаче, че всички бюлетини без отбелязана преференция се отчитат като глас за водача на листата.

    Отново се очаква, макар и в по-малки мащаби, да се прояви т.нар ефект "15/15" т.е. когато след зачертаване на номера на предпочитаната от нас политическа сила (в квадратчета), бъде зачертан и абсолютно същият номер при номерата с преференциите (в кръгчетата). Разбира се, всичко би било наред, ако изборът ни съвсем умишлено е такъв. Проблемът идва оттам, че много от хората действат автоматично и без да се замислят зачертават две еднакви числа, откъдето и името на ефекта "15/15".

    Важно е да помним, че имената на кандидатите от партийните листи не са изписани на бюлетината, а на специално място в помещението за гласуване. Това значи, че трябва предварително да знаете вашият кандидат под кой номер е в съответната листа.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини