Съмнения около бюлетината за референдума

Асоциация ''Прозрачност без граници“ изрази безпокойство относно протоколното решение от 7 септември 2015 г. То се отнася до предоставяне на бюлетини за референдума само след изрично запитване на гражданите дали желаят да гласуват. 

„От последните изявления на представители на Комисията става ясно, че ЦИК ще издаде указания за безусловно предоставяне на всички бюлетини на избирателите“, пише в писмо на Асоциацията до ЦИК. „Прозрачност без граници“ изразява своята положителна оценка за такова решение и счита, че то ще допринесе за по-пълноценното участие в изборния процес и за реализирането на избирателните права на гражданите.

От Асоциацията отправят призив до членовете на ЦИК и да преосмислят указанията относно откъсването на контролните номера на бюлетините. При предходните избори Комисията прие, че бюлетина без откъснат контролен номер може да се счита за валидна. Тогава много неправителствени организации възразиха срещу това решение и изразиха опасения, че правилото може да бъде използвано като инструмент за контролиране на вота на избирателите. Случаите на нарушения на вота потвърдиха опасенията им.

От „Прозрачност без граници“ призовават членовете на ЦИК да оценят негативния ефект от създалата се практика и да приемат указание, според което откъсването на контролните номера на бюлетините е задължително.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини