Помогни ни да спасим лалугера в Родопите!

През последните години лалугерът намалява и дори изчезва от природата ни заради унищожаването и раздробяването на местообитанията му. Rewilding Europe, паневропейската инициатива за дивата природа в Европа търси помощ, за да помогне на тези малки, но важни за биоразнообразието създания да се върнат в природата и отново да населят местата, където са живели в Родопите.

„По-диви Родопи“ и Rewildng Europe, в която Родопите членуват от ноември 2014, се опитват да помогнат, като купят парцели земя, ценни за колониите от лалугери. Така ще се гарантира, че тези земи ще се управляват по традиционен начин като пасища, което ще запази и лалугерите. Целта на кампанията, която започна в дните преди Коледа, е набирането на 25000 евро, което се равнява на 10хектара ключови лалугерски местообитания. Досега са събрани 5 процента от нужните средства.Даренията започват от пет евро. Вижте останалите възможности и как точно да дарите: http://support.rewildingeurope.com/projecten/buy-a-plot-of-land-for-the-adorable-susliks-and-give-it-to-someone-you-like

 “Лалугеровите колонии са от голямо значение за биоразнообразието! Много животински видове са зависими от лалугера като важна част от храната им или използвайки дупките му за убежище. Той е любима плячка на някои застрашени видове като тайнствения  пъстър пор и емблематичните  ловен сокол и царски орел. Опазвайки местообитанията на лалугера, опазваме и много други бозайници  и  птици“, казва Стойчо Стойчев, ръководител на екипа на „По-диви Родопи“.

Лалугерът обитава открити места, с ниска тревиста растителност. Живеенаколонии в дупки под земята.  Лалугерите са особено любими на всички възможни хищници: от невестулки и змии до чакали и вълци, да не говорим за целия списък на 25-те вида хищни птици, след които царският орел е може би най-специализиран по лалугер. Ето защо когато лалугерите изчезват, това до голяма степен ще причини изчезването на хищните животни, които се хранят с тях. И като резултат биоразнообразието и въобще цялото природно богатство на живота ни ще намалее. На някои места в Източните Родопи лалугерите изчезват, защото вече ги няма големите тревопасни животни – нито домашни, нито диви. На други места пък вече ги няма заради разораването на пасищата, резултат на евросубсидии за земеделие за места, които никога преди това не са били обработвани.

Лалугерът има нужда само от два вида помощ. Първата е опазването на пасищата от разораване и застрояване.  А второто -са домашни или диви тревопасни животни, които изпасват високите треви и храстите, поддържайки така ниска и богата на растителни видове трева, която пък е важна за лалугера.

„Диви Родопи“ призовава: Купи парче земя за очарователния лалугер и помогни така за опазването и връщането на дивата природа! Или направи подарък на  някого, когото обичаш!

Купуването на  местообитания на лалугера в Родопите ще струва 2 500 евро за хектар. Земята ще бъде купувана от инициативата „По-диви Родопи“ /Rewilding Rhodopes.

Според „По-диви Родопи“ всяко дарение, колкото и малко или голямо да е, ще донесе удовлетворение на дарителя, че е направил нещо добро за дивата природа на България, за опазването й в един от най-богатите на биоразнообразие райони в Европа – Родопите! Вижте туккакво още признание ще получат дарилите в помощ за лалугера.

Можете да направите дарение и за други райони на Rewilding Europe /Дива Европа: и за връщането на зубрите в Карпатите, както и за опазването на мечките в Апенините: http://support.rewildingeurope.com/

Rewilding Europe
е пан-европейскаинициатива, чийтостремеж е данаправиЕвропаконтинент с повечедиваприрода, коетода е отползакактозаприродата, така и захората. Rewilding Europe предлагановавизиязаопазванетонаприродата в Европа, къдетодаимаповечемястозаприродата, дивитеживотни и естественитепроцеси и къдетохоратамогатдаиматчестенпоминъкотдивиясвят. Rewilding Europe целиданаправипо-дивипонеединмилионхектараземядо 2022 година, създавайкидесетпрекраснирайона с дива и девственаприродаотсветовнокачество, основатананова, конкурентна и устойчиваикономика и вдъхновяващпример, четоваможедабъдепостигнато и надругиместа. http://www.rewildingeurope.com/

 Вижтетукповечезарайона: http://www.rewildingeurope.com/areas/rhodope-mountains/

 СледетеПо-диви Родопии въвфейсбук: https://www.facebook.com/RewildingRhodopes

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини