Родопите - седмият район за възстановяване на дивата природа в Европа

Възстановяването на дивата природа не започва сега, инициативата ще продължи проекта "Новото тракийско злато" (НТЗ, 2009 и 2014 г.) Сред вече постигнатото са успешната реинтродукция и разселване на големи тревопасни бозайници като благороден елен, диви коне тарпани и каракачански коне, елени лопатори, както и пилотен проект със зубри. Около 55 тарпана, повече от 50 елена лопатара и над 20 благородни елена живеят свободно в природата на различни места в района.

Родопите са най-новият член на паневропейската инициатива за възстановяване на дивата природа в Европа – Rewilding Europe, след като този четвъртък (13 ноември 2014 г.) планината беше официално обявена за седмия район за възстановяване на дивата природа на Стария континент. Това се случва след дълъг период на задълбочена подготвителна работа в самите Родопи.

"Родопите са много красива планина, един от районите с най-голямо биологично разнообразие в Европа  и с огромен потенциал за връщането на дивaта природа," посочва Стойчо Стойчев, директор по природозащитата в Българското дружество за защита на птиците, който е и член на екипа на Rewilding Rhodopes – новосформирана фондация "По-диви Родопи", която ще движи работата в района.

Още два нови района са в подготвителна фаза да се присъединят към инициативата: Велика Лапония (Швеция) и Делтата на Одер (Германия и Полша). Десетият и последен район е все още отворен за номинации.

Франс Схепер, изпълнителен директор на Rewilding Europe, уточнява, че на базата на десетгодишна визия работата по възвръщането на дивата природа предвижда да се даде свобода на естествените процеси да оформят отново природата на Родопите, като се възстановяват и опазват естествените процеси. Основна роля ще имат ключови местни диви животни -  елени, диви коне, вълци и мечки, няколко вида лешояди (черен, египетски и белоглав), много грабливи птици и малкият по размер, но изключително важен лалугер.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини