Проучват каменните мостове в Родопите

Достолепни, красиви, устояли през вековете, каменните мостове в Родопите стоят здраво на някогашните пътища за хора и товари. Днес тяхната история е обвита с легенди, а пътищата в повечето случаи минават далеч от тях.

Сега проект ще проучва, документира и популяризира наследството на каменните мостове в Родопите със съвременни средства. Предвидени са теренно проучване, специализирано документиране на мостове и обществена дискусия с изложби. Ще се проведе и конкурс за фотография на мостове.

Информацията за проучените културни ценности, 3D модели и виртуални разходки ще бъдат публикувани на специален уебсайт. Ще бъде подготвен и дигитален каталог с изработените по проекта материали. 

Финансирането за проект "Историческите каменни мостове в Родопите - съвременни методи за представяне и опазване" е било спечелено от сдружение "Мещра". От там канят всеки, който може да допринесете с информация, архивни данни или  да поговори по темата, да им пише на съобщение във фейсбук или на имейл meshtra.ngo@gmail.com.

Проектът е финансиран от програма "Съхранение и популяризиране на културно наследство" на Национален фонд „Култура“ и е в партньорство с Община Ардино, Исторически музей - Ардино и Регионален исторически музей - Кърджали. 
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини