Местан с ултиматум – вън патриотите от управлението

Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска мандат от митинга в Момчилград да поиска незабавното изваждане на Патриотичния фронт от управлението на страната, предаде кореспондентът на БГНЕС за Кърджалийска област.

„Недопустимо е ксенофобията и национал-популизмът да участват във властта и искам този площад да произнесе своята присъда днес, като ми даде мандат да поискам незабавното изваждане на антисистемната, антиевропейската, анти-Натовската партия Патриотичен фронт от управлението на България. Ксенофобията и национал-популизмът не са запазена марка само на Патриотичния фронт и на Атака, днес се оказва, че някои политици от т.нар. Реформаторски споделят ксенофобските идеи. Нашите братя и сестри ромите са пълноправни граждани на България и те затова имат място и ще гласуват за ДПС, убеден съм“, заяви от трибуната на възпоменателния митинг за жертвите на „възродителния процес“ Лютви Местан. Той посочи, че днес по-важният въпрос е този за съвременните политически измерения на „възродителния процес“ и запита ако жертвите на репресията бяха живи, щяха ли да бъдат доволни от днешна България. „За 25 г. постигнахме не малко, но днес имаме основания и за много силни притеснения. Дължим на жертвите отговор на въпроса ще се понесе ли наказателна отговорност за престъплението „възродителен процес“. ДПС е част от политическата система на България и представлява и жертвите му. Но фактът, че няма нито един осъден за това престъпление, за ДПС е болка. Отговорността обаче да няма нито един наказан е на специалните институции и органи на българската държава“, коментира Местан. Той уточни, че партиите не разследват, не повдигат обвинения, не правораздават, а отговорността е на българската правоохранителна система и е проблем на специалните институции, на държавата и на усещането за държавност. „Затова ние сме против отпадането на давността на престъплението на тоталитарния режим, наречено „възродителен процес“. Още в първия ден на 43-то НС внесохме законопроект за изменение на Наказателния кодекс за отпадането на тази давност. Нямаме претенции за авторство на закона, за написването му имат отношение и някои други партии от дясното, от които заимствахме някои идеи“, отбеляза лидерът на ДПС. Той настоя законът да бъде приет незабавно, за да не бъдат покрити от давността тези престъпления. Местан припомни още, че единствената присъда, произнесена за тях е морална – с декларацията, приета от 41-то НС, с която се осъжда насилственото преименуване на турците.

„Премиерът Борисов напоследък твърде често и правилно говори за необходимостта от национално съгласие и единение. Но докато той говори за това, негови местни представители в съюз с ПФ и РБ провеждат точно обратната политика – на дискриминиране на част от българския народ, уличен, че споделя идеите на ДПС. Правят се тотални чистки в администрациите, наглостта им стигна дотам, че за пръв път в историята на организираното ловно движение самозабравили се местни чиновници и политици-народни представители разделят едно ловно поле по политически признак на три части, това е абсолютно недопустимо. Защото това поле е пълно с религиозни култове на святи хора, които са проповядвали точно единението“, намекна Местан за тракийските светилища. Той изрази надежда, че премиерът Борисов ще  чуе гласа на протеста не само на ловците, но и на цялата Кърджалийска област, и ще възпре „самозабравилите се чиновници и гавази“.

Лидерът на ДПС не пропусна да наелектризира хората на площада с информацията, че всяка седмица получавал по едно наказателно постановление за това, че си позволява да говори на майчиния си език по време на публични прояви. Не си мислете, че съм се уплашил, извика той от трибуната и продължи на турски. Стана ясно, че до момента са му връчени 7 акта на обща стойност 12 680 лева, които той обжалва в съда. Ако българските съдилища не ги отхвърлят, Местан ще стигне до ЕСПЧ в Страсбург и е убеден, че ще спечели. Той се обърна с призив към митинга да не допускат децата им да игнорират изучаването на турския език в училище.

Традиционният възпоменателен митинг се състоя в центъра на Момчилград пред първия у нас паметник на жертвите на тоталитарния режим. Само в този район разстреляните или пребити до смърт заради съпротивата по време на преименуването са 9 мъже.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    За
    запознат_1419698225
    3 0
    18:33, 27 дек 2014
    Хаскоро нет недейте цензурира истината
  • 2
    Тт
    ТТ
    2 0
    20:31, 27 дек 2014
    ДС доноснико Местан-Павле, ГЕРБ има законопроект за отпадане давност за престъпления на комунизма,но не само за т.н.възродителен процес,в който с ДС принадлежността си си участвал и ти,а за всички престъпления,от средата на миналия век и дори от преди това,живи,неживи,не е от значение,може да се осъдят и посмъртно комуняги. Сега се сети,след като падна от власта а до вчера се мляскахте с онова очилато недоразумение на природата. С целувката на Орлов мост приключи всичко , възродители и жертви се прегърнахте и си простихте !


  • 3
    12
    12345678
    1 0
    08:34, 28 дек 2014
    Кой си ти амуджо проста да даваш ултиматум,като не ти отърва марш в анадола.стига толкова години дето давахте акъл на бсп-то.
  • 4
    Сп
    спароу джак
    0 0
    20:38, 7 яну 2015
    Дери бейовете на простия турски народ
  • 5
    Сп
    спароу джак
    0 0
    20:40, 7 яну 2015
    Тези да мислят за България,по то4но,за собствения си джоб.
Последни новини