Сексът и децата: Клишета без практически смисъл

Децата борят СПИН-а с лозунги и агитационни материали


Клишета без ясен практически смисъл съставляват половата култура на децата. При това за най-нуждаещите се от нея възрасти - на встъпващите в пубертета/7-ми клас/ и нагазилите вече дълбоко в него /9-10 клас/. Отдавна подозираното обстоятелство лъсна в показно мероприятие в чест на Деня за борба срещу СПИН. Деца от Дървото и орфейското ОУ „Шандор Петьофи“ бяха въоръжени с агитационни и приложни материали, с които трябваше да изработят табло, илюстриращо борбата със СПИН. И подковани с думичката превенция, повторена 11 пъти в 3 изречения, която поне за хлапаците се оказа празна откъм практическото съдържание на „предпазването“. Вместо него има заучени фрази. Така например на въпроса как да се предпазим от СПИН следваше хоров отговор „с презерватив“, но се оказа, че значителна част от учениците са го виждали само на картинка, камо ли да знаят как се поставя и какво трябва да се провери, за да се познае, че е годен. Колективното оправдание бе, че не са го ползвали, за да знаят тези „тънкости“. От друга страна учениците не летят в космоса, но учат за черните дупки и Слънчевата система. „Това“ обаче няма от кого да научат. Никой не си призна да е говорил с родителите си на тази тема, никой не подозира /знае/ дали каките и батковците им ползват презерватив. Практическата роля на кондома също оставаше неизяснена, въпреки своята очевидност на пръв поглед

Презервативът предпазвал от контакт по време на секс, но пък такъв има не само чрез гениталиите, а и при целувката. С целувка обаче не можело, защото заразяването става по кръвен път. При секс обаче също не се предава кръв /поне при конвенционален/, а размяната на флуиди е дори по-обилна чрез устата.

Начините на заразяване бяха част от информационната мъгла, в която тънат тинейджърите. Представата им за защита от СПИН пък ражда истински бисери. Освен кондомът, другото средство за превенция било надлежното изследване в болница преди полов акт. Все едно ще се хукне към лабораторията при възможност /особено първа/ за сексуален контакт. Обяснението на абсурдното предложение е в липсата на практически опит у децата, но проблемът е, че липсва и теорията.
Няма отговор на въпроса, какво ще се прави ако партньорът откаже да използва презерватив. Никой например не е обяснил на децата, че кондомът е необходимост при безразборно общуване с различни партньори и не е „панацея“ при сигурното общуване с един. Просто доверието е по-важно.

Децата са склонни да вярват на всичко, което им се каже, проблемът е че няма кой да им го каже, така че да го разберат. Дори на нарочните събития като днешното, където властват нищо незначещи думички като превенция, звучащи внушително най-вече при отчитане на дейност.

Г.Христов

Децата вложиха много усилия, но друг е въпроса дали научиха нещо
Участваха деца от 7-ми и 9-ти клас

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Жо
    Жоро_1417453991
    4 -3
    19:11, 1 дек 2014
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Ля
      ляля
      4 -2
      19:29, 1 дек 2014
      Дървото е училището Цар Иван Асен 2 :)
  • 2
    Ба
    БАЙ УЙ
    3 -1
    09:03, 2 дек 2014
    Какво излиза щом не знаят,как се ползва значи нямат на какво да го поставят ли????????????????????????????????????????????2
  • 3
    Ба
    баткото
    3 -1
    10:34, 2 дек 2014
    ами кажете на децата,че кондомите не са сигурни на 100%,риск винаги има!Най добрата защита е със само един сигурен партньор!
  • 4
    Ko
    ko?-NE
    0 0
    20:58, 2 дек 2014
    bez kondomi eban do dupka i tva e trqbva da ima prirast na naselenieto 6toto 6e ostanime malcinstvo dragi mi balgare giotere e zqn !
Последни новини