Човек на Сорос развенчава спекулациите с ислямизацията на помаците

След като питомците на Джордж Сорос и „Отворено общество” в България в продължение на 25 години громяха официалната българска наука за национализъм по отношение на българите мохамедани се появи труд,в който се развенчава и поръчаната отвън спекулативна литература по въпроса. На пазара е труд с безпорни качества,който се опитва да направи обективен прочит на произхода на българите с ислямско вероизповедание, като открои спекулациите по темата. Това е изследването на проф.Евгения Иванова „Ислямизирани Балкани”,издание на Нов български университет. Книгата съдържа богат материал , събран от теренни проучвания на авторката в Родопите.

Един от приносите на този труд,е че той разглежда отношението на балканските народи към местните мюсюлмански общности и позицията на националните историографии за техния произход. Като цяло в балканските държави доминира тезата за ислямизацията.В повечето случаи се сочи,че тя е доброволна.На авторката обаче не й достига смелостта да засегне турската историография в детайли и спекулациите на националистически настроени турски учени по темата.

Евгения Иванова се спира и на съчиненията на автори от средите на българите мохамедани, които лансират различни теории за произхода на помаците в България. Сред тях са Мехмед Дорсунски, Ефрем Моллов , Емел Балакчи, Хюсеин Мехмед, Петър Япов и други. Прави впечатление, че докато проф.Иванова се отнася с явна ирония към тезите на българските учени обслужили т.нар.Възродителен процес, тя цитира с уважение тезите на посочените  иследователи.

  Безспорен принос на авторката е изследването на връзката между теориите за ислямизацията, самоусещането за част от мюсюлманската общност Уммата и съврменният ислямизъм.

  Книгата е сериозен принос към българската историография по проблема. Тя не може да бъде подмината от всеки изследовател, който се интересува от съдбата на българите мохамедани в страната.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Да
    да ви го нап...я
    2 0
    15:56, 30 ное 2014
    служете и се кланяйте на дявола.дявола е мрак,тъмнина.служете на бога,който е любов оби4 красота.сляп е онзи,който не иска да прогледне.христос е любов
  • 2
    Ан
    Анонимен_1417415468
    2 0
    08:34, 1 дек 2014
    Явно и авторът на материала се отнася с пренебрежение към тезите на българските учени, и споделя измислиците на Ефрем Моллов и подобни.
Последни новини