24 °C

Прецедент:Книга срещу ислямофобията и в България

  Изправени сме пред прецедент. На книжния пазар в България излезе научно изследване срещу ислямофобията . В Европа редовия мюсюлманин има в защита ерудитът Франко Кардини, а у нас утвърденият учен проф.д-р Евгения Иванова. д.н. Социологическа анкета на изследователката сочи, че в страната ни сред редовите граждани ислямофобия почти отсъства. В същото време обаче насаждането й чрез медиите е налице. Налице са и научни трудове, които ни тласкат към нея.

    Многобройните внушения за наличие на ислямизъм и ислямисти в нашата страна са детайлно коментирани в последния труд на проф.Иванова:”Религията като престъпление.Българската „Ислямска държава”. Тя е издание на Нов български университет, където преподава авторката. Преекспонирането на темата за ислямизма в България е детайлно разгледана в изследването. Не случайно това става на фона на дефинираните понятия в Европа за радикализация на исляма или по точно за ислямизиране на радикализма.  Темата е илюстрирана и от знакови документи като докладите на американския посланик Джон Байърли.

   Проф.Иванова детайлно проследява развитието на темата за „ислямизма” в България от зората на демокрацията до наши дни. Тя фокусира вниманието ни върху реакцията на българското общество на атентатите в Световния търговски център, поставили началото на „войната срещу тероризма”. Проследява сложните взаимоотношения в Мюсюлманското вероизповедание у нас, станали основа на взаимни обвинения между религиозни водачи във нелоялност към държавата и постепенно внушаване на наличието на ислямизъм в страната.

    Авторката съсредоточва вниманието ни и върху двата процеса в Пазарджик от 2012 и 2016 г.афиширани , като дела срещу разпространение на радикален ислям. Тя лично проследява много от заседанията. Подчертава, че двете дела се различават съществено-особено по етническата принадлежност на подсъдимите. Първото е срещу българи мюсюлмани, а второто срещу роми. Тя се спира също и на рестриктивните мерки срещу носенето на „бурки”.,както и за включването в Наказателния кодекс на „идеологията радикален ислям”.

    Изводът на проф.Евгения Иванова, че преекспонирането на темата за т.нар. ислямизъм или политически ислям поражда мъченици, не само в световен, но и в нашенски български мащаб. Формира се съзнание на мъченици сред млади мюсюлмани, завършили в арабски университети, които се смятат за елит. Естествено подражатели се намират.

    Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Хр
   Христо
   1 0
   18:45, 18 авг 2020
   Ислямофобията в България се насажда от партията на Меди Доганов.

  Хороскоп за 18.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  18 сеп 2020
  Последни новини