Прецедент:Книга срещу ислямофобията и в България

    Изправени сме пред прецедент. На книжния пазар в България излезе научно изследване срещу ислямофобията . В Европа редовия мюсюлманин има в защита ерудитът Франко Кардини, а у нас утвърденият учен проф.д-р Евгения Иванова. д.н. Социологическа анкета на изследователката сочи, че в страната ни сред редовите граждани ислямофобия почти отсъства. В същото време обаче насаждането й чрез медиите е налице. Налице са и научни трудове, които ни тласкат към нея.

      Многобройните внушения за наличие на ислямизъм и ислямисти в нашата страна са детайлно коментирани в последния труд на проф.Иванова:”Религията като престъпление.Българската „Ислямска държава”. Тя е издание на Нов български университет, където преподава авторката. Преекспонирането на темата за ислямизма в България е детайлно разгледана в изследването. Не случайно това става на фона на дефинираните понятия в Европа за радикализация на исляма или по точно за ислямизиране на радикализма.  Темата е илюстрирана и от знакови документи като докладите на американския посланик Джон Байърли.

     Проф.Иванова детайлно проследява развитието на темата за „ислямизма” в България от зората на демокрацията до наши дни. Тя фокусира вниманието ни върху реакцията на българското общество на атентатите в Световния търговски център, поставили началото на „войната срещу тероризма”. Проследява сложните взаимоотношения в Мюсюлманското вероизповедание у нас, станали основа на взаимни обвинения между религиозни водачи във нелоялност към държавата и постепенно внушаване на наличието на ислямизъм в страната.

      Авторката съсредоточва вниманието ни и върху двата процеса в Пазарджик от 2012 и 2016 г.афиширани , като дела срещу разпространение на радикален ислям. Тя лично проследява много от заседанията. Подчертава, че двете дела се различават съществено-особено по етническата принадлежност на подсъдимите. Първото е срещу българи мюсюлмани, а второто срещу роми. Тя се спира също и на рестриктивните мерки срещу носенето на „бурки”.,както и за включването в Наказателния кодекс на „идеологията радикален ислям”.

      Изводът на проф.Евгения Иванова, че преекспонирането на темата за т.нар. ислямизъм или политически ислям поражда мъченици, не само в световен, но и в нашенски български мащаб. Формира се съзнание на мъченици сред млади мюсюлмани, завършили в арабски университети, които се смятат за елит. Естествено подражатели се намират.

      Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Хр
      Христо
      1 0
      18:45, 18 авг 2020
      Ислямофобията в България се насажда от партията на Меди Доганов.
    Последни новини