Джамия, политици, ГКПП и надежди в Кирковско

Пикът на предизборната кампания на ДПС в Кърджалийска област събра в една от най-старите джамии богомолци, политици и гости от Гърция, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Молитвеният храм край кирковското село Подкова е един от най-старите мюсюлмански храмове в България и е известен с името „Джамията на седемте моми”. Построена е през 1438 г., но за нея има сведения в султански архиви още от 1435 г. Според историците това е една от т.нар. походни джамии, използвани от бейовете при пътуванията им. Едноетажният й корпус е изцяло дървена постройка, уникален образец на стара строителна технология. Изградена е от дървени талпи, специално изрязвани, за да се напаснат, не може да се види дори и един гвоздей. Името на този храм е свързано с легендата за 7-те девойки от отдавна изчезналото село Рамоллар, чиито годеници все не се завръщали от войната. Те продали цялата си зестра и купили дървени трупи. За една нощ изградили храма, без да използват нито един пирон, а после изчезнали безследно. Смята се, че чудото се е случило на 6 май, поради което всяка година на тази дата дворът се изпълва със стотици хора, чете се Коран и се отправят молитви, прави се гощавка с пилаф.

По време на Балканската война през 1912 г. селото е било опожарено, местните се скрили в дървената джамия. Но командирът заповядал и тя да бъде изгорена, разказва друго предание. Сякаш от нищото се появили пуйки, които започнали да гасят пламъците. Войниците многократно се опитвали да подпалят отново джамията, но все не успявали и се отказали. Тогава на командира устата му се схванала и повече не можел и дума да произнесе. Според преданието именно духът на нещастните девици, превърнал се в пуйки, изгасил огъня и проклятието им заковало устата на командира.

След дълга реставрация храмът отново отвори врати през 2009 г., запазен е автентичният му вид, съхранена е старата строителна технология. В района личат древни изсичания и улеи в скалите. Според местните хора това са следи от влаченето на огромните дървени трупи, използвани при изграждането на джамията.

За откриването на новопостроеното минаре в двора на молитвения дом се състоя 2-часова служба „мевлид“, изнесена от 10 мюсюлмански духовници. Там пристигнаха и водачът на местната листа на ДПС и председател на партията Лютви Местан, както и кандидатите за депутати в 43-то НС, представителите на движението в Европейския парламент, кметове и активисти, които се омешаха с насядалото по чорапи на земята множество. Обективите на журналистите се насочиха към Местан, който седна до по-голямата си сестра. След края на молитвената служба политикът заяви, че е особено щастлив да види обновения храм, тъй като край него е минало детството му. Години наред тук стърчеше едно тенекиено минаре, беше разруха, но сега паметникът е реставриран, каза Местан.

Реставрацията на джамията е извършена още през 2008 г. със средства от дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет, разказа пред камерата на БГНЕС общинският кмет на Кирково Сали Рамадан. Идеята за изграждането на новото минаре е стара и се реализира благодарение на даренията на хората от района, както и с личната лепта на председателя на ДПС Лютви Местан. Джамията е със статут на национален паметник на архитектурата, поради което и проектът за новото минаре е съгласуван с Института за паметниците на културата. Датата за церемонията по откриването беше преди три месеца, но съвпадаше с кампанията за евровота и съзнателно я отложихме, уточни Сали Рамадан. Около 35 000 лева са били достатъчни за изграждането на новото минаре.

Този кмет управлява най-атрактивната напоследък община в Кърджалийска област – на нейна територия преминава международният път към Гърция през прохода Маказа, очакван дълги години от местните хора. Рамадан поясни, че след отварянето на ГКПП връзките между двете страни са станали особено интензивни, много българи и чужденци от севера преминават на път към Бяло море, както и много гърци идват да пазаруват в Кирково и в Кърджали. „Трафикът през граничния пункт е силно натоварен, очакваме ограничението за автомобилите до 3,5 тона да отпадне, за да се увеличи движението в двете посоки. Към момента проектът за разширението на ГКПП „Маказа – Нимфея“ е одобрен в регионалното министерство и се надяваме догодина да бъдат пропускани тежко-товарни коли и автобуси“, допълни кметът.

Той изрази надежда, че новата пътна връзка с Гърция ще допринесе за икономическото оживление на района. Има много гръцки фирми с интерес за инвестиции тук, предимно в земеделието и преработвателната промишленост, заяви Сали Рамадан. Общината е сключила договор за продажба на имот от 30 декара на гръцки предприемач, който ще изгради фабрика за преработка на тютюн в непосредствена близост до джамията на 7-те девици. „Има и други гръцки фирми, които искат да закупят терени, също с идеята за изграждане на фабрики за преработка и консервиране на земеделска продукция. Надяваме се това да спомогне за икономическото развитие на целия регион“, подчерта кметът на Кирково.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини