Откриха учебната година във филиал “Любен Каравелов”

На откриването на учебната година във Филиала днес дойдоха много гости, сред тях бяха временно изпълняващият длъжността областен управител Назми Мюмюн, отец Петър, Милко Багдасаров, общественици, представители на институции в града.
С ново ръководство започна учебната година висшето учебно заведение в родопския град – директор е проф. д-р Илиана Велчева, доктор по екология в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и ръководител е на катедра”Екология” в Биологическия факултет, заместник –директор е доц. д-р Велизар Гочев.
За вас днешният ден е старт в обучението, за нас – първа официална среща и начало на нашата работа. Първа среща с колегите и кърджалийската общественост, обърна се към младите хора , изпълнили залата на Филиала директорът проф. д-р Илиана Велчева. Започваме в труден момент за образованието като цяло и в частност за Филиала. Сега внушават, че не образование и интелект са нужни на младите хора, а хитрост и пресметливост. Ставате студенти в трудни времена и няма да крия, че имаме тежки финансови проблеми, каза проф. Велкова. Години наред висшите училища се издържат от държавна субсидия, средствата за образование трудно се набавят Това се вижда от условията, при които учат колегите ви и работят преподавателите ви.
Сами не бихме могли да се справим със ситуацията, надяваме се на помощ от младите хора и обществеността на Кърджали, защото благодарение на Филиала градът може да се нарече университетски, част от вторият по големина и рейтинг в страната университет. Искрено се надявам, че нашите гости ще ни подадат ръка за бъдеща работа и ще ни подкрепят в бъдещите начинания, добави проф. Велчева
Пловдивския университет доказа своето място вече 50 години, толкова за радост е историята на Филиала. И от нас зависи това да продължи
Не забравяйте, че сте студенти в Пловдивския университет , чиито патрон е Паисий Хилендарски, български народни будител и духовник, автор на “История славянобългарска”. Тази година се навършват и 150 години от рождението на патрона на Филиала Любен Каравелов, български поет, писател, журналист етнограф, национален герой, поборник за освобождението на България, каза проф. Велчева и припомни думите му – „Отивам в Москва с цел да получа образование, за да употребя после своите сили в полза на скъпото ни отечество“. Призовавам ви да следвате повелята му и наистина да употребите силите си за светли каузи, каза тя.
Човек се учи на избор и този и този избор прави човека свободен. Бъдете настоятелни, последователни. Не се предавайте пред трудностите и не се отчайвате пред първите неуспехи. Не очаквайте университетът да е път към богатство, той е път към натрупване на умения и знания. Останалото е във вашите ръце, обърна се тя към младите хора .
Целта на висшето образование е не да напълни главите ви с поредната доза ненужни факти. Днес информацията ви залива отвсякъде. Вярвам, че тук ще намерите една образователна среда, сътворена от вашите преподаватели. На преподавателите проф. Велчева пожела успех и силна воля за промяна и да не се предават.
С голямо вълнение заставам пред вас, защото съм възпитаник на учебното заведение, каза в приветствието си Назми Мюмюн. Днес искам да ви пожелая много успехи. Знам, че ще учите усилено, че ще се трудите много. Знам, че знанието ще ви отвори много врати и ще ви даде възможност да избирате своя път да направите правилния избор. Вие сте бъдещето на родината. Използвайте енергията и силата, които ви дава младостта, за да натрупате знания. Научете се тук да обучавате себе си, тъй като човек трябва да учи през целия си живот. Назми Мюмюн препоръча на ръководството на Филиала да въведе и задочна форма на обучение. Поздрави преподавателите и новото ръководство на филиала и им пожела лека и успешна учебна година.

Източник: http://kardjalinews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини