Близнашки номинира Георгиева за външен министър на ЕС

Служебният кабинет предлага Кристалина Георгиева за зам.-председател на ЕК и върховен представител по въпросите на външната политика.
Това обяви служебният премиер проф. Георги Близнашки на първото заседание на правителството, което се състоя днес.

По думите му България има шанс Георгиева да стане външен министър на ЕС, макар да се смята, че постът ще бъде даден на кандидат на ПЕС, а не на ЕНП, каквато е тя.

„Ще направим национално усилие нашият досегашен комисар да получи по-висок пост. Това ще бъде огромно признание за нашата страна. Тази кандидатура отдавна се обсъжда в обществото, тя е убедителна, достойна за България. Ако г-жа Георгиева успее да заеме поста, това ще бъде голям успех за българската външна политика”, коментира служебният премиер.

Външният служебен министър Даниел Митов добави, че Георгиева не се нуждае от реклама тук или в Брюксел. По думите му тя е човек, който си е извоювал великолепно име и уважението на всички свои колеги.

"Тя има отлични отношения с много световни лидери поради природата на своята работа до момента и би била чудесен върховен представител по въпросите на външните работи. Няма да е лесно, но си заслужава усилията и ще положим всички усилия", добави той.

В момента тече пресконференция, в която участва още служебният вътрешен министър Йордан Бакалов.

По-рано Близнашки прие властта от Пламен Орешарски на официална церемония и заяви, че няма да има чистка и реваншизъм, но тези, които имат партийни пристрастия и са корумпирани, ще се разделят с постовете си.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини