Нова коалиция - ”ДЕСНИТЕ”, в РБ искат Радан Кънев за лидер

Синьо единство, Единна народна партия и Български демократически форум учредиха нова коалиция - "ДЕСНИТЕ". Гражданският съвет на РБ пък иска лидер - Радан Кънев В „ДЕСНИТЕ” освен Синьо единство на Надежда Нейнски, ЕНП на Мария Капон и БДФ влиза и гражданската квота в състав: здравният министър от кабинета "Костов" д-р Илко Семерджиев, Деница Сачева, която на последните парламентарни избори беше в листата на ДСБ, бившият ковчежник на ДСБ Юлиан Войнов и журналистът Бойко Станкушев.

За тях ще работи и трети министър в правителството на ОДС с премиер Иван Костов - Муравей Радев.

На първата си пресконференция новата коалиция се обяви за алтернатива на досегашните десни парти - ГЕРБ и дори Реформаторския блок, предаде БТА.

Въпреки, че е член на ДСБ, Семерджиев заяви, че участва в "ДЕСНИТЕ" като гражданин, няма конфликт на интереси и няма намерение на разцепва "тъмносините" редици.

Той и съмишлениците му дори призоваха членове на ДСБ, СДС и БЗНС, които са в Блока, да се присъединят към новата коалиция.

"Вотът на българите не може да се свежда само до избор на бюлетините на БСП и ГЕРБ. Центристкият завой в Реформаторския блок е неприемлив, не можем да се примирим с такова поведение", коментира още Семерджиев, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че е недопустимо сближаването на РБ с ГЕРБ, защото партията на Бойко Борисов не е дясна, а популистка и автократична. ГЕРБ, всъщност, е убиец на дясното, добави Семерджиев.

"От нас очаквайте да сме безкомпромисната десница, няма да бъдем патерица на когото и да било", заяви пък Капон.

Според нея служебното правителство на Георги Близнашки е тест за "смесица между комунист и демократи" и, може би, тест за ГЕРБ как да управляват при евентуален следващ мандат.

Сътресения в Реформаторския блок

Междувременно част от Гражданския съвет на РБ призова в декларация той да се превърне в единна политическа формация и незабавно да бъде избран един председател. В момента лидерите на всички членуващи в блока партии са с равностойни права. От Гражданския съвет номинират за поста председателя на ДСБ Радан Кънев, който преди дни подаде оставка като говорител на РБ заради несъгласие с договорки, които са правени с Борисов.

Позицията е подписана от проф. Нели Огнянова, проф. Тодор Танев, Стоян Радев, Юлияна Николова, Виктор Лилов, Гроздан Караджов, Димитър Бечев, Петър Славов, Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Иван К. Иванов, Гергана Николова, Даниела Таринска, Зора Генчева, Ралица Ковачева.

Тази идея се подкрепя от представители на три от партиите в РБ - ДСБ, БЗНС и Народна партия "Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов, но в "България на гражданите" на Миглена Кунева и СДС са против. Засега обаче официално само лидерът на СДС Божидар Лукарски обяви тяхната позиция, че поне преди изборите Блокът не трябва да има един лидер.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини