Теодора Каракостова: Кърменето – печеливша цел за цял живот!

Най-красива кърмеща майка, победителка в конкурса на училище ДАР

Традиционно дните от 1-ви до 7 – ми август в над 120 страни минават под знака на Световната седмица на кърменето. Разговаряме с Теодора Каракостова, създател на училището за бременни жени „ДАР” в Кърджали, работила дълги години по световната програма на СЗО и УНИЦЕФ в защита и подкрепа на кърменето.

- Г-жо Каракостова, какво е мотото на тазгодишната кампания, която продължава цяла седмица и върху какво ще се акцентира?

- Мотото на кампанията тази година е „Кърменето – печеливша цел за цял живот!”. Темата утвърждава, колко важно е устойчиво да се увеличават закрилата, популяризирането и подкрепата за кърмене, както и с това да бъдат ангажирани представители на колкото се може повече групи, както и хора на различна възраст.

- А какви са целите на тазгодишната кампания?

- Изборът на мотото не е случаен. През 2015 година ще се оценя изпълнението на поставените преди 24 години осем цели на развитие на хилядолетието .Тези цели включват намаляване на бедността, детската смъртност, получаване на качествено образование, равенство между половете,подобряване на майчиното здраве,борба с редките болести, осигуряване на устойчиво развитие и глобално партньорство. Във всяка една от тези цели може да бъде отбелязана ролята на кърменето, но все пак най-голямо е значението му в опазване на детското здраве, намаляване на детската смъртност и подобряване здравето на майките. Темата на Световната седмица на кърменето си поставя още 4 цели, а именно да се предостави колкото се може повече информация за целите на хилядолетието и тяхното отношение към кърменето и храненето на децата. Като втора цел е да се представи постигнатия до момента прогрес и ключовите пропуски при кърменето и хранененото при децата, третата е да се привлече вниманието към значимостта на действията за защита, популяризиране и подкрепа на кърменето като намеса в рамките на целите на хилядолетието и в годините след 2015 –та. И последната, но не по важност цел, е да се предизвика интересът на младите хора и от двата пола, за да открият връзката между кърменето и променящият се съвременен свят.

- Какво бихте посъветвали младите майки?

- Закриляйте, популяризирайте и подкрепяйте кърменето: това е жизнено-важна и животоспасяваща цел, а ако искате да научите повече, да се информирате по – обстойно, заповядайте на лекциите на училище „ДАР” от първи септември в МБАЛ „д-р Ат. Дафовски”.

- Г-жо Каракостова, заплащат ли се тези услуги, които Вие предлагате?

- Всички лекции при нас са безплатни. Те се изнасят от лекари, от АГО и Неонотологично отделение. Често гостуват и водещи фирми за детска и бебешка козметика, които винаги изненадват присъстващите с подаръци. Към училището вече имаме проведени и няколко конкурса за най –красива кърмеща майка, за най – забавна детска усмивка, за детска рисунка под мото „Моето семейство”. В процес на уточняване на детайлите сме относно провеждането на фестивал за бременната жена. Виждам, че младите изявяват интерес към такъв тип прояви, за това и работя в тази посока, защото независимо от трудното време, в което живеем трябва да мислим позитивно, да бъдем истински и си направим животът по – интересен.

Световната седмица на кърменето, координирана от Световния алианс за кърмене (WABA), е част oт програмата на gBICS (Глобална инициатива в подкрепа на кърменето за детско оцеляване) “Подобряването на практиките, свързани с кърменето, допринася за правата на жените, тяхното здраве и устойчива среда”. Програмата има за цел постигането на устойчиво развитие отвъд времевите предели на ЦХР, чрез увеличаване на броя на кърмени деца и удължаване на средната продължителност на кърменето и чрез повишен брой интервенции при бебетата и децата, както и чрез превръщане на политиките в практика, която допринася за усилията, насочени към справяне с промените в климата и неравенството между половете в рамките на правата на човека.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини