Поредно четвърто Училище за деца с атопичен дерматит се проведе в МБАЛ“Д-р Атанас Дафовски .

Поредно  четвърто  Училище за деца с  атопичен дерматит се проведе в МБАЛ“Д-р Атанас Дафовски .

Водещи имена в сферата на дерматологията- проф.д-р Николай Цанков и Доц. Д-р Жана Казанджиева бяха лектори   в "Училище за родители" на деца с атопичен дерматит организирано от Фондация “Екзема” със съдействието на Фондация Пиер Фабр България и МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски” на 18 март  2023г. в конферентната зала на лечебното заведение.

 Събитието бе открито от проф.д-р Тодор Черкезов,дм   дерматолог и изпълнителен директор МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски” . Атопичният дерматит е едно от най-често срещаните кожни заболявания ,което се проявява през първите години  след раждането. Заболяването има променлив характер , протича с периоди на обостряне и  затихване и се отразява върху качеството на живот при малките деца и техните родители .Изисква системни грижи и адекватно поведение и лечение на пристъпите каза  проф.д-р Т. Черкезов.     „В резултат на тези срещи, пациентът трябва да бъде в състояние да се справи с ежедневните предизвикателства на заболяването", подчерта   проф.д-р Тодор Черкезов

Участниците бяха запознати със заболяването и с това как да се грижат за кожата си в ежедневието.  Проф. Николай Цанков и Доц. Жана Казанджиева предоставиха информация за ползваните медикаменти, допълващи продукти, физиотерапевтични методи и др. Обърна се специално внимание на храненето и връзката на атопичния дерматит с хранителните алергии.

Медиците обърнаха внимание както на влошаващите фактори, така и на профилактика на кожата. „Заболяването   при децата варира между 10 и 30%, като най-засегнати континенти са Европа и Северна Америка и тенденциите са към увеличаване. Забелязва се най-вече при хората, живеещи в градска среда", коментира проф. Николай Цанков. Как да се отглеждат децата с атопичен дерматит,    как да се справят  с епизодите на тежки прояви, как да  се контролира сърбежа, който съпътства изявената сухота на кожата, неотменната полза от ежедневно приложение на емолиенти, както и техники на нанасяне при деца, бяха теми дискутирани с родители на деца с атопичен дерматит.

На срещата присъстваха лекари дерматолози , родители  на   деца  и деца с атопичен дерматит, младежи и пациенти с това заболяване.   


Болничен пресцентър

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини