Хиляди бременни рускини плащат скъпо, за да родят в Аржентина

Над 5000 бременни рускини са пристигнали в Аржентина през последните месеци, включително 33 само с един полет в четвъртък вечерта, съобщава БиБиСи. По данни на националната агенция по миграция повечето жени са в последните седмици преди термина си за раждане. Броят им се е увеличил напоследък, което властите отдават на войната в Украйна. 

От 33-те рускини, пристигнали в Буенос Айрес с последния полет, три са били задържани поради „проблеми с техните документи“. Предния ден са били задържани още три, съобщи директорката на миграционната агенция Флоренсия Кариняно. Според нея жените първоначално твърдели, че идват като туристи.

„Но във всички тези случаи беше установено, че те не са дошли тук за туризъм. Това са техни самопризнания", допълва Кариняно.

Въпреки това бременните рускини са били освободени, тъй като в аржентинското законодателство няма термин "фалшиви туристи". Те не са нарушили миграционните закони, нито са издирвани за престъпление. 

Според миграционната агенция истинската причина за наплива от бременни е, че рускините искат децата им да имат аржентинско гражданство (то се дава автоматично при раждане в страната), защото то дава повече свобода на пътуване от притежанието на руски паспорт.

„Проблемът е, че те идват в Аржентина, записват децата си като аржентинци и си тръгват. Нашият паспорт е много сигурен по целия свят. Той позволява на на притежателя му да влиза без визи в 171 страни. А пък наличието на родено в Аржентина дете ускорява процеса по получаване на гражданство от родителите“, обяснява г-жа Кариняно. 

В момента руснаците могат да пътуват без визи само до 87 държави, една от които е Аржентина. Според материала, драматичният скок в броя на пристигащите в страната се дължи на войната в Украйна. Освен това тези жени са привлечени и от висококачествената медицина и разнообразието от болници на фона на лошото здравно обслужване в родината си.

Родилният туризъм се оказва също доходоносна и утвърдена практика. БиБиСи е открила уебсайт, който предлага различни пакети за бъдещи майки, които желаят да родят в Аржентина. Той рекламира услуги като персонализирани планове за раждане, взимане и трансфер от летището, уроци по испански език и отстъпки от разходите за престой в „най-добрите болници в аржентинската столица“.

Пакетите варират от "икономична класа", започваща от $5000 до "първа класа", започваща от $15 000. Уебсайтът предлага тези услуги от 2015 г.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини