100-годишно читалище в Кърджали изгражда "Бизнесинкубатор"

През август в Кърджали ще отвори врати първият в страната "Бизнесинкубатор", който се намира в читалище. Той е изграден по проект, финансиран от ОП "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика" и е на стойност около 1 млн. лв.

"Проектът ни спечели в много сериозна конкуренция. Иновативният подход, който предложихме е местният бизнес да бъде представен по нов и атрактивен начин. Идеята е с участието на творческите състави към културната институция да бъдат организирани презентации на местните производства", обясни Камелия Чолакова, секретар на читалище "Обединение 1913". Към читалището вече действа и Школа за манекени, която ще представя облекла и обувки на фирми от региона.
По проекта "Бизнесинкубатор" е създаден фронт офис. Фирмите, желаещи да стартират бизнес, ще ползват офиси в началото безплатно, а на следващ етап - срещу минимално заплащане за определен срок. "Бизнесинкубаторът вече има сайт, който ще публикува информация за отделните фирми и техните производства, ще рекламира дейността им, ще търси пазари и възможности на реализация и обмен на стоки и материали с други фирми както в България, така и в съседните страни Гърция и Турция. Идеята е Бизнесинкубаторът да пътува и да прави презентации във всички общински центрове в Кърджалийска област", обясни Камелия Чолакова. По проекта е извършен ремонт на сцената и големия салон с 220 места на читалището, оформена е нова многофункционална зала за репетиции и срещи, подменена е дограмата, цялата ел. и ВиК инсталация, монтирани са климатици, ремонтирани са и санитарните възли.
Читалище "Обединение1913" е първият културен институт в Кърджали. Въпреки 100-годишната си история, то успешно съчетава традицията и предизвикателствата на съвременността и новите технологии. През 2004 г. НЧ "Обединение 1913" е сред първите в България, което придобива статут на Регионална CISCO академия и става част от световната програма за обучение по компютърни мрежи. Освен това е лицензирано и като Център за обучение по 10 професии. През последните години екипът на културната институция работи успешно по различни проекти, насочени приоритетно към младите хора.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини