Дъждове забавиха разсаждането на тютюна в Кърджалийско

Заради априлските проливни дъждове разсаждането на тютюна в Кърджалийско се забавя. „До момента стопаните успяха да засеят

едва 40 на сто от площите", коментира кметът на крумовградското село Аврен Димитър Антонов. По думите му минали години до 10 май са успявали да приключат в 80-90 сто от работата. През 2014 г. в граничния Авренски район са планирани около 3500 дка за отглеждане на ориенталски тютюн, като спадът с предходната е минимален."Хората залагат отново на традиционната култура, защото няма друга алтернатива. Надяват се след измененията в Закона тютюна и тютюневите изделия новата реколта да бъде изкупена навреме и на по –добри цени", заяви Антонов.

В района на кирковското село Фотиново до днес е разсаден само 30% от тютюна. „Не може да се влезе в нивите, мокро е, но това, което сериозно притеснява родопчани е, че разсадът в лехите гние и се налага да се третира с препарати", обясни кметът на Фотиново Назиф Акиф.

Според него, ако времето се задържи топло и без валежи стопаните ще се опитат да наваксат в следващите седмици.

В момента в региона на Кърджалийско в Общинските служби"Земеделие" ускорено се приемат заявления за регистрация на земеделски производители, отглеждащи тютюн. Крайният срок е 15 май. Създаването на Регистъра цели да се събере информация за земеделски стопани, които реално отглеждат тютюн, за засадените площи, сортовете и др. По този начин ще се идентифицират и основните купувачи на пазара, смятат специалистите.
Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини