Тютюни „Басми“, „Каба Кулак“ и „Бърлей“ реколта 2021 разсадени на 100%, Виржиния – 78%

Напълно приключи разсаждането на реколта 2021 при три от сортовите групи тютюн отглеждани в България - двете дребнолистни ориенталски  „Басми“ и „Каба Кулак“ и едната едролистна „Бърлей“. От втората „Виржиния“ са разсадени 78%. Очаква се до 10-15 юни да бъде завършена на 100% една от най-важните операции в тютюнопроизводството и при четирите групи. Успоредно с това на 31 май изтича крайният срок за вписване на тютюнопроизводители в актуализирания Регистър за 2021 година, съдържащ ежегодни данни за брой земеделски стопани отглеждащи тютюн, разсадени площи и реализирани количества тютюнева суровина.

Приключиха видеоконферентните срещи на Европейска междубраншова организация (ELTI) в сферата на суровия тютюн в Европейски съюз (ЕС) с централите на три от най-големите мултинационални цигарени компании. В тях браншът продължи да настоява за осигуряване на дългосрочни и гарантирани пазари за тютюна от ЕС и увеличаването на рентабилността в тютюнопроизводството.

Цветан Филев,председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите: Нуждаем се от ясен и дългосрочен ангажимент за закупуване на повече тютюн производен от тютюнопроизводители в ЕС. В кратки срокове очакваме от компаниите положителен отговор за стабилизиране рентабилността на нашия поминък. 

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини