ДПС отбеляза 30-години от Възродителния процес в Караманци

Преди 30 години наши братя положиха основите на демокрацията. Хората днес са вече по-свободни. Но сега основната цел на ДПС е да доведе Европа до всяко кътче на България. И тук в Караманци.“ Това обяви народният представител от ДПС и областен председател на Движението в Хасково Мехмед Атаман. 

Заедно с кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер той беше сред официалните гости на празника на село Караманци, който се провежда всяка година на 10-ти май в местността „Кабаач” край селото.

 

На 10 май 1984 г. тук е сложено началото на т. нар. Възродителен процес в България. На този ден след общоселско събрание в местното читалището са арестувани 60 души. Шестима от тях по-късно са осъдени и изпратени в различни затвори. Освен това около 130 души от Караманци минават през ситото на ДС. Селото не е избрано случайно, тъй като в хасковска област след Стамболово, то е с най-компактно турско население. По-късно близо 120 семейства от селото са насилствено изселени в Турция, през 1989 г. по време на т. нар. Голяма екскурзия. Само малка част от тях се връщат тук след като падна режимът на Живков.

Днес идеята ни е да се обръща внимание на по-малките населени места. В тях да бъдат реализирани инфраструктурни проекти, защото от години в по-крайните населени места няма инвестирана и стотинка. 

През последните години много млади хора си тръгнаха от България от тези населени места. 

Стремежите ни са да бъде създаден повече комфорт по родните им места, за да се върнат отново и да работят за страната си, да се чувстват в родината си добре“, каза още Атаман.

 

Сред най-големите атракции на честванията в Караманци традиционно са борбите. Атаман и Искендер наблюдаваха схватките от първия ред. Близо 300 мъже, юноши и деца от различни възрастови групи и категории взеха участие в борбите. За най-добрите общината е приготвила щедри дарове. Теле за първо място, за второ - коч, а третият и четвъртият ще отнесат по едно агне.

 

Късно вечерта празникът ще продължи с музикална програма.

 

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини