Пчелите във Великобритания и Северна Европа изчезват

Ново проучване, включващо 17 европейски страни, разкри, че в Обединеното кралство и части от Северна Европа измират много повече пчели, отколкото в страните от Средиземноморието. Европейската комисия обяви, че това е най-задълбоченото проучване в тази насока.

Проучването приема 10% за приемлив праг за смъртността на пчелните колонии. Гърция, Италия и Испания са сред страните, попадащи под този праг. Смъртността през зимата на 2012-13 г. беше най-висока в Белгия (33,6%) и Обединеното кралство (29%), докато през лятото на 2013 г. водеше Франция с едва 13,6 на сто.

Проучването включи почти 32 000 пчелни колонии. Дивите пчели не са проучвани, но има притеснения и за тяхното състояние.

Миналата година Европейският съюз въведе забрана за използването на четири химически съставки, наречени неоникотиноиди, които се включват в състава на пестицидите.

Смята се, че неоникотиноидите  са свързани с масовото измиране на пчелните колонии в Европа, въпреки че се водят разгорещени дебати за влиянието на химикалите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини