Литва и Латвия заглушиха руските телевизии

Литва и Латвия започнаха да заглушават излъчването на руски държавни телевизии в Прибалтика, предава „Ал Арабия". След като жителите на двете страни масово възразиха срещу тенденциозното представяне на събитията в Украйна, властите започнаха действия по ограничаване на сигнала.

Според Вилнюс и Рига това ще допринесе за сигурността на региона и ще намали възможностите за проникване на проруска пропаганда и сепаратистки настроения сред местното население.

Ограничителните мерки бяха въведени във вторникс и ще останат в сила през следващите 3 месеца, съобщи говорителят на латвийския Съвет за електронни и масмедии Санита Бломие.

Предложението е било изработено от вътрешното министерство и изпратено до регулатора, който е разпоредил всички 16 канала от държавната телевизионна мрежа „Русия-1" да бъдат блокирани.

Въпреки протестите на свързани с Москва неправителствени организации, че решението ще ограничи конституционното право на информация на рускоезичното малцинство в двете страни, Районният съд във Вилнюс подкрепи решението на властите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини