20 земеделци от Източните Родопи ще отглеждат синара

Заради отлива от тютюнопроизводството стопани в Кърджалийско търсят алтернативна култура. В края на март около 20 земеделци от региона получиха първите семена от маслодайното растение синара.

„Семената бяха осигурени от евродепутата проф. Владко Панайотов и раздадени безплатно на първите, които решиха да пробват и да засеят от непознатата досега в България култура", съобщи Ахмед Хабиб, сътрудник на евродепутата в неговия офис в Кърджали.

По думите му първоначално ще бъдат засети около 50дка в четири общини – Кърджали, Крумовград, Момчилград и Ардино, в райони с надморската височина е от 200 до 600 м. Средно от дка се очаква 800 кг суха маса. Най -важно е растението да издържи на зимните студове, прибирането става механизирано, коси се и се балира.„На първо време ще засея само един декар, вече съм изорал мястото. Тютюнът отива. При тези ниски изкупни цени, много хора се отказват да сеят. Младите пък напускат и търсят работа извън региона, затова реших да опитам", обясни Байрам Рюстем от с. Бойно.

Ахмед Хабиб уточни, че синарата е маслодайна култура.Обикновено се сее през есента, но тази година заради късното получаване на семената родопчани ще направят пролетна сеитба. Освен в Кърджалийско ще бъде направен опит и в Пернишко. „Това растение е добре познато в съседна Гърция, а близо до българската граница край Маказа се намира и фабриката за преработка, с която се водят разговори да изкупува и наша продукция", обясни Хабиб. Той уточни, че от синарата се произвежда биодизел, а той става все по-търсен на международния пазар. Специалисти смятат, че ако отглеждането на маслодайното растение синара намери място в Родопите, ще има работа за хората.

Специалистите са въздържани за прогнозните добиви от декар в Кърджалийско. Това ще стане ясно догодина. Според тях не може да се каже, че синарата ще измести традиционната култура-тютюна, но може да носи добър допълнителен доход за стопаните от Родопите.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини