Иван Герганов представи Кърджали пред президента Плевнелиев

Единадесетокласникът от СОУ „Петко Рачов Славейков” Иван Герганов бе сред поканените ученици от България, които презентираха свои иновационни научни проекти в рамките на Първата национална олимпийска конференция по природни науки и иновации. Нашият шампион представи своето изследване в областта на математиката по темата „Пораждащи функции и дървета в равнината“.

Форумът, чийто основни организатори бяха Министерство на образованието и науката и Българска академия на науките, се проведе в продължение на два дни под патронажа на Росен Плевнелив, Президент на Република България. Конференцията бе свикана с основна цел да обедини усилията на всички участници в процесите по определянето, създаването, подготовката и участието на националните олимпийски отбори по природни науки в международните олимпиади и състезания. Още повече подкрепа да получат талантливите ученици в България.

В своето приветствие по време на тържествената сесия президентът Росен Плевнелиев акцентира на таланта на българите и изтъкна постиженията на олимпийските ни отбори по природни науки, които са спечелили повече от 680 отличия за България, което е повод за национална гордост. Той допълни, че сега е необходима визия, план и подкрепа, за да може най-доброто на нацията да бъде показано и подкрепено.

"Урокът, който младите хора дават, е урок на постоянство, трудолюбие и посветеност, които дават своите резултати на световната сцена", каза Плевнелиев и допълни, че ще бъдат подкрепяни усилията им чрез изграждане на механизми за диалог между науката, бизнеса, държавата, неправителствения сектор.

Иван Герганов има голям брой награди от национални и международни конкурси и състезания. Следващата негова изява на национално ниво е участието му в ученическата секция на 43-та пролетна конференция на Съюза на математиците в България от 2 до 5 април в курорта Боровец.

Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини