Туристическият бранш в Кърджали излиза на международния пазар, кметът дава рамо

Хасан Азис гостува на асоциацията по туризъм

Затварянето на улица „Републиканска” и превръщането й в пешеходна зона, отварянето за автомобили на бул.”България” в частта му пред общината, създаване на музей на занаятите. Тези идеи на членовете на Асоциацията по туризъм „Перперикон” бяха обсъдени на работна среща с ръководството на община Кърджали.На разговор с членовете на асоциацията се отзоваха кметът Хасан Азис,зам.-кметът Елисавета Кехайова и шефа на кабинета на кмета Фикрие Салифова.

Желанието на асоциацията да си партнира с общината съвпада с нашата визия за сътрудничество с неправителствения сектор и бизнеса в туристическата индустрия. Колкото повече са неправителствените организации които работят в сферата на икономиката и социалния сектор, толкова по динамично ще се развиват те, подчерта градоначалникът.Според него асоциацията по туризъм запълва една голяма празнина. Кметът посочи, че общината ще търси мнението на членовете на асоциацията и тяхното участие в нейни инициативи. Градоначалникът покани членове на асоциацията да присъстват на заседания на Съвета по туризъм,който по закон съществува към общинска администрация.

Кметът отбеляза, че Кърджали е в жестока конкуренция с други градове в страната за привличане на туристи. Трябва да можем да посочим уникалното за Кърджали, това което да доведе гостите тук. Трябва да откроим няколко причини, които биха накарали хората да ни посетят,каза още градоначалника. Според него това означава обединяване на усилията и превръщането на Кърджали в завършен туристически продукт. Той каза,че трябва да се създаде банка от информация и да се създадат отделни продукти по интереси-за привържениците на екологичния туризъм, на културно –историческото наследство,на риболовния туризъм. Тази база от информация може да бъде в туристическия информационен център на общината, където местните туроператори,хотелиери ,ресторантьори да оставят своите оферти,дипляни, каталози.

Перперикон за нас е този стълб върху, който можем да градим своя завършен общ туристически продукт. Това е значим национален паметник. Кметът припомни, че Перперикон спечели второ място в националната анкета за културен паметник на страната.

Кметът се обяви също за използване на водните площи около Кърджали за национални и международни прояви. Той посочи, че общината е придобила и Водното огледало и вече смята да организира атракции там. Кметът ще проведе среща с федерациите по водомоторни спортове, ще се запознае с техния календар и ще им предостави безплатно Водното огледало за състезания.

Градоначалникът покани също членовете на асоциацията да участват в рекламната кампания, която той и археологът ст.н.с. Николай Овчаров подготвят в Белгия. Вашите продукти са добре дошли, защото искаме да представим и възможностите за туризъм, и възможностите за бизнес, подчерта градоначалникът.

Трябва да излезем обединени на международните пазари. Липсва ни обща политика,посочи кметът.Той се обяви за участия в туристически изложения,в популяризиране на Кърджали на турския и руския пазари.

Председателят на Асоциацията по туризъм „Перперикон” инж.Фахри Идриз разви конкретни идеи,като подкрепи кмета за нуждата от общи усилия. Той посочи,че голяма реклама за града ни би било поканването на шоуто на комиците от кмета. Стана ясно ,че това ще струва скъпо. Община и бизнес се договориха да търсят възможности за общи усилия при финансиране на подобно гостуване.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини