Паисиевци посрещнаха създателите на сайта „Българска история“

На 27.02.2014 година в Арт – галерията на СОУ „ Отец Паисий“ 20-годишни млади хора от университета се представиха пред аудиторията с думите „ Приемете ни като ваши приятели!“.

Визитна картичка:

Създатели на сайта „ Българска история“ са : Мартин Стаменов, Иван Кънчев, Марио Мишев, Ивомир Колев и Елена Гизданова. Те са студенти в Нов български университет и в СУ

„ Климент Охридски“. Едни от тях учат юридически и философски науки, а Мартин Стаменов следва „ Кино и телевизия“. Никой от тях не изучава специалността История. Любопитството към историята за всеки от тях си има причина – учител, роднина, книга, съдбата на днешна България. Това ги събира заедно да направят сайта „ Българската история“. Текстовете ги пише Елена, клиповете са дело на Мартин. Убедени са, че ще издържат да пътуват  и разказват из българските училища, ще застават пред ученици и в чужбина, защото по техните думи за тях

„ това е приятно дело“ и „ че това си заслужава, докато си нужен“.

Учениците с внимание слушаха думите, че българската история е по-специално място – „тя може да ни служи днес, в нея виждаме примери и символи“.

С вперени очи нашите възпитаници следят белия екран. И приемат тезата на студентите, създатели на сайта, че „петминутният клип е по-силен от скучното разказване“. В раздела „ Средновековна България“ с 10 факта събуждат любопитството и въпросите. Ученикът от 6 клас Кирил Бояджиев размишлява на глас, че за него Второто българско царство е при хан Тервел, а не при Иван Александър. Един от младите водещи дълго му отговаря.

Следва втора среща с гимназистите от 14,00 часа.

Зрителите и слушателите възприемат с голям интерес 12-те клипа, всеки с по 10 факта за Петко Йотов, за Дан Колов, за Асен Йорданов – българския авиатор и за още интересни личности.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини