Добрев: Очаква се колосална загуба от 400 млн. лв. на НЕК за 2013

маленият рейтинг на Национална електрическа компания ЕАД (НЕК) от ВВ- на В+ с негативна перспектива от Standard&Poor`s не е изненада нито за опозицията, нито за експертите в България, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият енергиен министър Делян Добрев. Той подчерта, че за проблемите в сектора и по-конкретно за свързаните с регулаторните режими се говори през последните шест месеца.

Липсата на официална реакция на новината Добрев коментира с думите, че очевидно и управляващите не са изненадани от понижението. По-притеснителното според него е, че негативната оценка идва преди да са представени финансовите резултати на НЕК за 2013. По думите му, има очаквания за колосални загуби на дружеството в рамките на 400 млн. лева.

Според Добрев не е изключено като излязат резултатите рейтингът на НЕК да бъде преразгледан още веднъж. Той подчерта, че най-притеснителното в оценката на S&P е това, че е базирана на основни регулаторни проблеми.

„Не става въпрос дори за лошо управление, а за лоши стратегически решения”, коментира бившият енергиен министър.

Той поясни, че оценката на рейтинговата агенция излиза всяка година и по време на управлението на ГЕРБ е била стабилна.

Според Добрев с понижението на цената на тока през март в посока на по-ниски регулации са обрани всички резерви.

„През юни месец нямаше такава възможност. Дори напротив. Увеличиха се разходите на дружеството, от друга страна се намалиха приходите. Няма как това да доведе до по-различен резултат освен до колосални загуби за стотици левове”, коментира депутатът от ГЕРБ.

По думите му в момента дори имало слухове, че се правят „счетоводни трикове”, за да бъдат понижени загубите на НЕК до малко под 400 млн. лева.

Друго предположение, че се обмисля тегленето на нов заем за покриване на загубите, Добрев коментира с думите, че правителството и сега финансира по този начин хроничния недостиг заради регулаторните решения.

„Знаете, че беше изтеглен заем от 1 млрд. лева от БЕХ с част, от който бе рефинансиран заем на BNP Paribas, но с част от тези средства – около 60%, бяха покривани недостатъците от регулаторните решения”, коментира Добрев. Той подчерта, че тази тенденция не е устойчива, не само защото няма да бъде възможно взимането на заеми в бъдеще, но и поради оскъпяването на изплащането на вече взетите.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини