Караянчева: Програмата за растеж на регионите е пример за разпиляване на публични средства

Инвестиционната програма за растеж и устойчиво развитие на регионите е поредният сапунен мехур, поредният пример за непрозрачно, небалансирано и нецелесъобразно разпиляване на публични средства, от което ще се облагодетелстват обръчите от фирми на управляващите по формулата „петилетката в съкратени срокове”, коментира народният представител от ПП ГЕРБ Цвета Караянчева. По волята на кабинета Орешарски 20,5 милиона лева ще бъдат заделени за благоустрояване на общините в Кърджалийско по 28 проекта. Сред тях обаче няма нито един обект в областния център, пренебрегнати са и големите села като Жълтуша, Падина, Дрангово, Аврен и др., реагира Караянчева. Община Кърджали не е защитила нито един проект, от който да се възползват жителите на града. Няма пари за уличната мрежа на кв. „Байкал”, нито за  канализацията на село Резбарци или за спортния комплекс „Арпезос”. За сметка на това държавата си позволява лукса да похарчи 1,2 милиона лева за ремонт на пътя до ардинското село Латинка, където живеят цифром и словом 9 човека, а в община Кирково се наливат пари за спортни площадки в населени места, където вече има такива. „Финансират се обекти, чиято „значимост” съперничи единствено на т.нар. царски чешмички, но пък ресурсът, който те ще погълнат, е внушителен, коментира Караянчева. Къде останаха призивите за бюджетни икономии, за приоритизиране на разходите, за степенуване на потребностите?! Къде е ролята на областния управител който не си е направил труда да защити интересите на всички жители на област Кърджали и да отсее проектите по важност?! Какви са критериите за подбор?! Явно областната администрация служи само за пощенска кутия, която препраща исканията на общините към правителството без да ги селектира. Трябваше да се даде предимство на проекти, от които ще спечели цялото общество, а не само фирмата-изпълнител. Видно е, че управляващите поставят партийния интерес над този на общността”, смята депутатката от ГЕРБ.   

В края на миналата година от трибуната на НС тя поиска в бюджета за 2014 г да бъдат заложени 17 милиона лева за подобряване на инфраструктурата в областта.

Управляващото мнозинство обаче отхвърли предложението й с аргумента, че страната е във финансова криза. „Новата Тройна коалиция имаше шанса да покаже, че уважава потребностите на хората в смесените райони. Вместо това виждаме как ДПС, като водеща политическа сила, дърпа чергата към себе си, подменя дневния ред на обществото и изземва правото на глас на гражданите. Дългосрочна визия за растежа на регионите очевидно няма. Що се отнася до устойчивото развитие, устойчивост има само в арогантната доминираща позиция на ДПС и безгръбначното поведение на левицата”, коментира Караянчева.  

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини